Китай бие тревога: Коронавирусът се променя. Симптомите вече са различни

Китай бие тревога: Коронавирусът се променя. Симптомите вече са различни

Вирусът има по-дълъг инкубационен период

При новите заразени в северната част на Китай се забелязва, че вирусът има по-дълъг инкубационен период в сравнение с по-ранните случаи, което индикира, че той се променя, докато се разпространява. Това разкри китайски медицински експерт, предава „Ройтерс“.

Въпреки че Китай овладя до голяма степен епидемията на своя територия, в последните дни бяха открити още няколко малки огнища на коронавируса в северните провинции Дзилин и Хъйлундзян, което предизвика притеснения за втора вълна, съобщи агенция „Фокус“.

Китайският медицински специалист Циу Хайбо, който е част от експертната група Националната здравна комисия, заяви, че инкубационният период на вируса при пациентите в северната част на страната е по-дълъг от този при болните в Ухан – градът, в който започна пандемията. „Това създава проблем, защото те нямат никакви симптоми. Така че когато се събират със семействата си, не забелязват проблема и ставаме свидетели на малки огнища на заразата“, каза Хайбо пред Китайската телевизия.

Освен това пациентите в северната част на страната са преносители на вируса по-дълго, отколкото болните в Ухан и им е отнело повече време да се излекуват, както сочат тестовете за COVID-19, проведени в двете провинции. Симптомите също се различават. Пациентите в северната част на Китай по-рядко вдигат температура, а вирусът засяга основно белите дробове, без да нанася поражения върху другите органи. Той допълни, че вирусът, който се наблюдава в Северен Китай, най-вероятно е донесен от чужбина, което може да обясни различията. Хайбо не уточни откъде може да е дошъл вирусът, но двете провинции Дзилин и Хъйлундзян граничат с Русия.

Източник: Fakti.bg

Още по темата