Депутатите решиха: Парламентът минава на извънреден режим

Депутатите решиха: Парламентът минава на извънреден режим

Народното събрание преминава на работа на извънреден режим. Решението беше взето с гласовете на 115 от народните представители. От тук нататък парламентът може да бъде свикван на заседания от президента, председателя Цвета Караянчева, Министерския съвет и 1/5 от депутатите.
Заседанията могат да бъдат свикани заради промени в законодателството, свързано с извънредното положение. Депутатите повече от 3 часа си прехвърляха вазимно обвинения дали решението е абдикиране от отговорност и дали опозицията е популистка.
„COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране“, заяви от трибуната председателят на парламента Цвета Караянчева.
„Вие намерихте начин парламентът да бъде единствено и само печат на извънредните закони, които ще ги внася изпълнителната власт и Министерски съвет. Ние като опозиция ще се борим демокрацията в България да бъде защитена“, каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин.
„Освен хората, които се страхуват от заразата в нашето общество е пълно с хора, които се страхуват от безработица, които се страхуват от глад, от фалити на фирмите си и които се страхуват от куп неща. И когато дадем властта само на едните, които ни пазят от болестта, ние всъщност позволяваме да се потъпкват правата на онези, които може и да се страхуват от болестта, но се страхуват и от друго“, заяви народният представител от левицата Антон Кутев.
Очаква се още следващата седмица депутатите да заседават извънредно във връзка с промените в Закона за енергетиката вследствие на понижението на цената на газа и на потреблението на ток и парно.
Парламентарните комисии могат да провеждат заседания, но да не допускат външни лица. Те трябва да се излъчват онлайн на сайта на парламента./Новините БГ

Още по темата