Емил Радев: Мая Манолова иска да легализира мутренските практики на колекторите

Емил Радев: Мая Манолова иска да легализира мутренските практики на колекторите

В последните месеци последствията от кризата с коронавируса върху икономиката на България бяха огромни, но колекторските фирми продължиха да събират дългове по доста брутален начин. Това каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.
В България има закон – принудително изпълнение може да стане по реда на Гражданския процесуален кодекс само от съдебните изпълнители, под много строг съдебен контрол. Не може да се връщаме в мутренските години и разни фирми да притискат и заплашват гражданите, подчерта Радев.
Предложеният от Мая Манолова закон ще легализира лошите практики на колекторските фирми. С предложенията на Манолова се създава монопол на колекторските фирми. Някои насилствени практики намират легализация в този законопроект. Според текстовете в него правооохранителните органи няма да могат да се намесват и да предотвратяват тези лоши практики, заяви евродепутатът.
По думите му предложението е лобистко.
Най-накрая в България трябва да се сложи край на „вечните длъжници“. Трябва да се въведе абсолютна давност и да се въведе доброволното изпълнение. Трябва да се даде шанс на над 600 000 български семейства да започнат начисто, да започнат наново да градят семейната си икономика, каза още Емил Радев./Новините БГ

Още по темата