Да са ни честити първите български череши! Цената им удари 25 лв. за кг

Да са ни честити първите български череши! Цената им удари 25 лв. за кг

Първите за сезона български череши се продават в широк ценови диапазон. Най-евтините са на Събота пазара – 8 лв. за кг, а най-скъпите – 25 лв. – на пазара до физкултурния диспансер, видя екип на „Марица“. Голямата разлика в цената е в зависимост от това кой стои зад щанда – производителят, който е и продавач или прекупвач, който надува цената.
Иначе родните ягоди се предлагат между 4 и 6 лв./кг.
„Тази година имаме невиждана изкупна цена на черешите в Пловдивска област. Най-ранните череши се изкупуват по 10 лв. за кг, което е два пъти повече в сравнение с миналата година, коментира Констатин Витанов от Перущица, който е сред най-големите производители в региона. Той обаче реализира плодовете си на софийските пазари.
Очаква се с масовото зреене на българските череши цената им тепърва да пада. Реколтата е сравнително добра, така че пазарът след месец ще е залят, а стоката ще поевтинее, коментират фермери от Кричим и Куртово Конаре. От бранша се надяват търговията да върви, но се съмняват заради коронавируса да има търговци от Румъния както други години.
Производителите на череши недоволстват, че са ощетени прямо преработвателите. Държавата отпусна 1 млн. лв. по схемата de minimis като стимул за реализацията на реколтата от български череши през предстоящата изкупна кампания. Финансовата подкрепа обаче е само за преработвателните предприятия, като субсидията покрива част от разходите, свързани с изкупуването, транспорта и преработката на реколтата тази година.
„Макар, че помощта за преработвателите е символична – 5 стотинки на килограм, дискриминацията е налице, защото пари се отпускат само за тях, а за производителите няма“, недоволства Васил Панайотов, собственик на черешова градина от Куклен. Той уточни, че от мярката ще се възползват пак големите, тъй като има условия – субсидията е за предприятия, които завишат изкупните количества с 30% спрямо обемите си от 2019 г., а те трябва да са били над 20 тона./Вестник Марица

Още по темата