В САЩ откриха антитела, които напълно защитават клетките от коронавирус

В САЩ откриха антитела, които напълно защитават клетките от коронавирус


Американската биофармацевтична компания Sorrento Therapeutics обяви, че нейните учени са успели да идентифицират типа антитела, които напълно защитават човешките клетки от проникването на коронавирус и го отстраняват от тялото в рамките на четири дни, съобщи Fox News Channel.

Според учените, антитялото STI-1499 е способно 100% да  потиска коронавируса и може да започне да се използва няколко месеца преди ваксината да бъде пусната на пазара. „Искаме да подчертаем, че има лечебен метод. Има решение, което работи 100%. Ако тялото ви има неутрализиращо антитяло, тогава няма да е необходимо да поддържате безопасно разстояние“, обявиха от фармацевтичната компания. 

Учените през последното десетилетие са идентифицирали и изследвали милиарди антитела. Част от тях показват способността с различна степен на ефективност да блокират проникването на коронавирус в белодробни клетки на хора и други бозайници, използвайки протеинови молекули ACE2. И STI-1499 го прави успешно във всички случаи.

„Когато антитяло не позволява на вируса да влезе в клетката на човешкото тяло, вирусът не оцелява. Ако не могат да проникнат в клетката, те не могат да се размножават. С други думи, вирусът в крайна сметка умира, ако не му бъде позволено да влезе в клетката“, обясни изследовател. По думите му STI-1499 обвива коронавируса и го изхвърля от организма за четири дни без странични ефекти.

 

 

Още по темата