Български детски автор подписа с китайско издателство

Български детски автор подписа с китайско издателство


Авторът на детски книги игри Никола Райков подписа договор с голямото китайско издателство „Haitian Publishing House“, което ще издаде всичките му книги до този момент – четири детски и две настолни игри. Издателството е откупило и правата за аудио версиите на книгите.

Това е втора успешна стъпка за Райков, който миналата година преотстъпи правата си за приказката-игра „Добросъците“ на същото издателство. Настоящият договор включва книгите „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Приказка от два свята“. Издателството възнамерява да реализира и аудио версии на книгите. „Haitian Publishing House“ е откупило правата и на настолните игри „Таласъмски истории“ и „Невидим свят“, чието действие се развива във вселените на книгите.

Издателството „Haitian Publishing House” е основано през 1984 г. и е едно от най-големите в Китай, централата му е разположена в Шенжен – технологичният център на Южен Китай. Годишно издава над 600 заглавия. Според читателска класация „Haitian Publishing House” е в топ 10 на най-харесваните издателства в страната.

Редакторката Чен Шаоянг е спряла избора си на книгите на Никола Райков, защото съчетават в себе си невероятни истории и игри, включително с усещаща се бащинска обич. Книгите и игрите ще бъдат преведени от български на китайски език от Лин Юсян, която е завършила българистика в университета в Пекин. Очаква се те да се появят на пазара в Китай през 2021 година.

При първия превод на „Добросъците” преводачката на няколко пъти се консултирала с Райков заради играта на думите, често срещана в приказката. Благодарение на обясненията тези словесни „каламбури” няма да бъде загубени за китайските читатели. Така до тях ще достигне фантазията, приключението и хуморът – трите основни съставки, гарантиращи успеха на всяка детска книга, по думите на Райков. И илюстрациите на българското издание ще достигнат до китайската публика в автентичния си вид.

Николай Райков споделя, че започва да пише приказки покрай 3-годишния си син. Преди това е писал за възрастни. През 2015 г., 34-годишният Райков става най-младият носител на престижната награда „Константин Константинов“ на Министерството на културата за принос в детското книгоиздаване. Той е и двукратен носител на „Бисерче вълшебно“ – наградата, в която деца гласуват за любимата си книга.

Подписването на договора с „Haitian Publishing House” Райков определя не само като личен успех, но и като признание за  цялата българска литература. От своето детство Райков си спомня като любими „Приключенията на Лукчо” и „Приказки по телефона” на Джани Родари, „Книга за джунглата” на Ръдиард Киплинг и „Приключенията на Лиско” на Борис Априлов.    

Райков е известен с това, че е първият писател у нас на приказки-игри. За нестандартния му поглед към детската литература изиграва роля и образованието му – завършва информационни технологии в Чикаго. Завръща се в България, защото трудно възприема светогледа на американците – намира го за прекалено ориентиран към материалното.

Никола Райков е учредител на Фондация „Таласъмче”, която реализира проекти за свободно споделяне на иновативни приказки-игри. Досега книгите му са били превеждани и в Латвия.

Още по темата