Проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneka гони Pfizer по ефективност

Проучване в САЩ: Ваксината на AstraZeneka гони Pfizer по ефективност

Ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) и Оксфордския университет е 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщиха от фармацевтичната компанията, цитирайки междинни резултати от „Фаза 3“ на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предава Ройтерс.
Проучването показва също, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при населението на възраст над 65 години.
С тези резултати „АстраЗенека“ се доближава до Pfizer, която показа 94% ефикасност при изследване с участието на 1 млн. души в Израел.
Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на „АстраЗенека“. Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на „АстраЗенка“ надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.
„АстраЗенека заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.
Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия „не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза“, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. „Специфичното търсене на CVST не е открило подобни събития в това проучване“, допълни „АстраЗенека“.
„DSMB (бордът за наблюдение на безопасността на данните) не е установил повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това изпиване на ваксината“.
„АстраЗенека“ (AstraZeneca) ще продължи да подготвя документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, заключава компанията.
Това проучване може да помогне за ускоряване на процеса на одобрение на ваксината в САЩ, което пък да допринесе за отслабване на някои страхове в рамките на Европа относно ефикасността и страничните ѝ ефекти. / Вестник Марица
 

Още по темата