Препоръчаха да се даде разрешение на 10-годишните деца да сменят пола си

Препоръчаха да се даде разрешение на 10-годишните деца да сменят пола си

За да помогнат на деца и младежи с джендърна дисфория (тоест на тези, които са в конфликт с биологичния си пол), Датският съвет по етика препоръчва на политиците да определят възрастова граница от 10-12 години за тези, които желаят законно да променят пола си, съобщава Berlingske.

„Децата на тази възраст най-често вече имат ясна представа към какъв пол принадлежат, за разлика от много малките деца, чието възприемане на пола е по-гъвкаво и неясно. Именно на тази възраст започва лечението на транссексуалните деца, които искат да променят пола си“, казва Ан-Мари Аксе Гердес, председател на Датския съвет по етика. Политическото мнозинство вече е готово да одобри решението за намаляване на сегашната възрастова граница от 18 години, но редица несоциалистически партии са възмутени от благословията на Датския съвет по етика.

„Това е пълна лудост. Децата са принудени да правят нещо, което не може да им бъде наложено. На 18 години човек трябва да има пълното право да направи свой собствен свободен избор, но ние по никакъв начин няма да подкрепим законната промяна на пола“, казва Мете Тизен, говорител на децата на партия „Нови права“. И Датската народна партия, и Консервативната партия, и Либералният алианс категорично се противопоставят на предложението за разрешаване на законната смяна на пола на децата.

Представителят на Либералния алианс по въпроса за децата Хенрик Дал написа в социалната мрежа „Фейсбук“, че предложението е „елемент от една наистина отровна идеология“.

Източник: Focus-news.net

Още по темата