Нюйоркската фондова борса ще прекрати търговията с акциите на три китайски компании

Нюйоркската фондова борса ще прекрати търговията с акциите на три китайски компании


Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE) ще прекрати търговията с акциите на три от големите китайски компании, следвайки изискванията на администрацията на САЩ. За това съобщават в свое заявление  представители на борсовия оператор.

Става дума за  мобилните оператори China Mobile, China Unicom и China Telecom Hong Kong. Те активно участват в развитието на мрежата от  пето поколение в Китай. Както отбелязва агенция Bloomberg, компаниите „нямат значимо присътствие в САЩ“, а техните акции също така са представени на фондовата борса  в Хонконг.

В заявлението на Нюйоркската фондова борса се уточнява, че това решение влиза в сила от 11 януари. Тази стъпка е обусловена от факта, че президентът на САЩ Доналд Тръмп през ноември 2020 година подписа указ за забрана на американските инвестиции в редица китайски компании, които, според Вашингтон, са свързани с въоръжените сили на Китай. Съгласно указа, от 11 януари тази година на американските физически и юридически лица ще бъдат забранени всякакви операции с ценни книжа на такива компании.

Както се уточнява в документа, става дума за фирми, които Пентагонът по-рано включи в списъкът с организации, свълзани с китайския военен отрасъл. В него са  31 предприятия, в това число и компанията Huawei.

Властите в Китай осъдиха подписания от Тръмп указ. Те призваха Вашингтон да престане да оказва натиск върху компании от Китай.

Още по темата