Гешев иска Борисов и здравните власти да обмислят нуждата от затягане на мерките срещу COVID-19

Гешев иска Борисов и здравните власти да обмислят нуждата от затягане на мерките срещу COVID-19

Прокуратурата сезира премиера и здравните власти да преценят дали не се налага още затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса в страната с оглед на драстичното увеличение на заразените през последните дни. Това става ясно от съобщение на Върховната апелативна прокуратура.
В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб за преценка на ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването и евентуалната необходимост от предприемане на други мерки, с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места, съобщават от обвинението.
ВАП сезира компетентните органи заради данни от националната информационна система относно COVID-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус.
Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото./Dariknews.bg

Още по темата