Цената на агнешкото месо на едро се е покачила с близо левче за последната година. Докато през 2020 г. то е поддържало 14,66 лв./кг., през тази година – то е скочило до 15,55 лв./кг. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Оказва се,че цените на месото за празника в големите вериги са по-ниски в сравнение с цените в по-малките обекти. В периода 2020 – 2021 г. агнешкото по веригите поевтинява с 0,01 лв./кг до 14,74 лв/кг, това по магазините обаче се покачва с 0,56 лв./кг и вече достига 15,38 лв./лв.
„Козунакът ще е на абсолютно същата цена, олиото пък ще е по-скъпо заради лошата реколта през 2020 г.“, коментира изпълнителният директор на ДКСБТ Владимир Иванов.
През последните 12 месеца брашното, сиренето и олиото са поскъпнали, яйцата и свинското месо обаче падат. На едро задължителните за празника яйца вървят по 0,19 лв./бр., на дребно цената им обаче се качва до над 0,30 лв./бр. Стойността на потребителската кошница през 2021 г. достига 78 лв. при 70 лв. през 2014 г./Monitor.bg