България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за храна на домакинствата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. През миналата година домакинствата у нас са похарчили почти една пета от дохода си за храна, което се равнява на 11,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, показва европейската статистика.
Общата стойност на разходите за храна у нас през миналата година достига почти 7 млрд. евро, като на глава от населението сумата възлиза на 1 000 евро. Средно за ЕС разходите за храна на домакинствата са 13,8% от доходите им, или малко под 7% от БВП. Общата стойност е 955,8 млрд. евро, а на глава от населението е 2 130 евро. Като се включи и Великобритания, разходите за храна през 2019 г. в ЕС надвишават 1 трлн. евро.
Лидер по дял на разходите на домакинствата за храна е Румъния. Домакинствата в страната харчат над една четвърт от доходите си за храна и безалкохолни напитки. На второ място е Литва с 20,2%, а на трето – Естония с 19,3%. Топ пет се допълва от Хърватия.
Същевременно в Ирландия домакинствата харчат най-малко за храна – 8,6% от доходите си. В Люксембург този дял е 8,9%, а в Австрия – 9,7%.
Между 2009 и 2019 г. делът на общите разходи на домакинствата за храна намалява или остава стабилен в повечето държави членки на ЕС. Най-голям спад е регистриран в Литва – от 25,4% от общите разходи на домакинствата през 2009 г. на 20,2% през 2019 г., което е 5,2 пр. п.
Следват Малта с 3,5 пр. п. намаление и Полша с 3 пр. п. Същевременно разходите на домакинствата за храна се увеличават най-много в Чехия (от 14,2% през 2009 г. на 15,5% през 2019 г., +1,3 пр. п.), следвана от Словакия (+1,1 пр. п.), Унгария (+0,5 пр. п.) и Нидерландия (+0,4 пр. п.)./Вестник Монитор