Томислав Дончев: Държавата не е в състояние да влезе във всяко предприятие и да плати заплатите на всички

Томислав Дончев: Държавата не е в състояние да влезе във всяко предприятие и да плати заплатите на всички


Не е вярно, че всичко е съсредоточено в ръцете на здравния министър. Решенията се взимат в режим на Министерския съвет. Това каза пред Bulgaria on air вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира, че освен запазване на здравето, всички са научили много и за болниците и за организацията. По думите му най-хубавият сценарий е, че вирусът сам ще изчезне със затоплянето на времето.

„Научихме много за последните два месеца – как нашите лекари да лекуват заболяването, как сами да произвеждаме предпазни средства, как институциите да въвеждат и контролират карантината, как сами да пазим себе си и семействата си. Дори да дойде втори пик, вече ще сме много по-подготвени. Най-голямото изкуство е как да правим това и в същото време да даваме шанс на икономиката и живота такъв, какъвто го познаваме“, обясни Дончев. Според него икономическите мерки са добри и навременни.

„Първо, имаме не многобройни като състав групи, но пък изключително чувствителни, за които следва да се направи много”, каза той и даде пример с хората в културата. Посочи и необходимостта за помощ в медиите.

„Трябва да предложим мерки по отношение на средните и дори големите предприятия“, смята още Дончев. Той очаква скоро да са готови и достъпните банкови услуги за облекчаване. И подчерта, че основната идея е ликвидна подкрепа.

Относно мярката 60:40 Дончев каза, че има заявления от над 10 000 фирми и за над 150 000 служители. От коментара на вицепремиера стана ясно, че тази мярка не е правена и за всички фирми. Целта е запазване на работните места.

„Държавата не е в състояние да влезе във всяко предприятие и да плати заплатите на всички работници”, категоричен е Дончев. Той добави, че трябва да се наблюдават прогнозите и обърна внимание, че сме влезли в кризата с ниска безработица. Прогнозата на Дончев пък е за 7% ръст на безработицата. Очакванията са и за афтършок след пандемията.

Още по темата