Русия изпрати изтребител в Либия, но преди това го пребоядиса в Сирия

Русия изпрати изтребител в Либия, но преди това го пребоядиса в Сирия

Силите на Хафтар, подкрепени от Русия, търпят тежки загуби

Русия наскоро е изпратила боен самолет в Либия, за да подкрепи руските военни наемници, сражаващи се на страната на Халифа Хафтар, предадоха AFP и CNN, позовавайки се на американските сили.

Американското военно командване в Африка разкри, че въоръжените сили на Руската федерация са изпратили боен изтребител в Либия, но разбира се, криейки това. Вашингтон посочи, че Москва повече не може да крие участието си в либийския конфликт.

Американското военно разузнаване е заснело боен изтребител МиГ-29 в Либия. Самолетът е излетял от Русия, но преди Либия е спрял в Сирия, за да бъде пребоядисан, с което да се скрие руския произход на бойната машина. Силите на Хафтар, за които се сражават руските наемници, претърпяха тежки загуби през последните дни. Халифа Хафтар понесе тактически неуспехи, сражавайки се срещу признатото от ООН правителство в Триполи, което получи подкрепа (включително военни дронове) от Турция.

Силите на Хафтар бяха изтласкани далеч от столицата през последните дни. Bloombеrg съобщи, че повече от 1000 руски и сирийски наемници са избягали от фронтовите линии, след като турската военна намеса е помогнала да се блокира нападение срещу столицата и силите на Правителството на националното съгласие. Именно то е признато от ООН и получава силна подкрепа от Анкара. Русия не за пръв път се крие зад руски наемници, изпращайки ги зад граница. Кремъл отрича официална намеса във военния конфликт в африканската държава.

От месец април 2019 година армията на Хафтар извършва атаки по столицата Триполи и в други части на страната. По-рано през тази година турският президент Реджеп Ердоган каза, че близо 2000 руски наемници от групировката „Вагнер” се сражават в опустошената от война страна. „От дълго време Русия отричаше пълната степен на своето участие в продължаващия конфликт в Либия. Е, вече не може да отрича”, каза американският генерал Стивън Таунзенд, командващ Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ, известно като АFRICOM. Той обвини Москва, че крие прякото си участие в Либия и по този начин избягва отговорността за „пагубните действия” на групировката „Вагнер”.

Източник: Fakti.bg

Още по темата