Коронакризата имаше оздравителен ефект върху имотния пазар

Коронакризата имаше оздравителен ефект върху имотния пазар


Към момента се отчита сериозен ръст на интереса към къщи на село

Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата пандемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:

• Строителите да внимават с ценообразуването и с проектирането на новите си проекти,
• Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели,
• Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имоти и да станат по-гъвкави и склонни към преговори,
• Купувачите да преценят по добре възможностите си.

„Допълнителен положителен ефект идва и от нарастването на интереса към имоти не само в големите градове, но и в цялата страна. Всичко това ще подпомогне по балансираното развитие на пазара и на регионите като цяло.“ Това каза изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова по време на онлайн дискусия за имотния пазар и икономиката, организирана от Национална сдружение Недвижими имоти с участието на водещи икономисти, анализатори и имотни експерти.
„Животът се рестартира и може би спадът, който ще отчетем в икономическия растеж и други показатели ще се дължи на паузата, през която преминахме, която реално направи така, че през тази година ще имаме само десет активни месеца вместо 12. Най-оптимистичната прогноза е, че ще можем да навакваме това забавяне“, отбелязва Полина Стайкова.
България има реален шанс да се превърне в топ дестинация за туризъм, инвестиции в имоти, пътувания и бизнес.
Към момента се отчита сериозен ръст на интереса към къщи на село, както и към ваканционни имоти в морските и планинските курорти. С оглед на желанието на хората да са на зелено, на открито, на собствено пространство и да не зависят от хотелски резервации, от бранша са оптимисти за развитието на ваканционния сегмент от имотния пазар, където в момента има отлични цени и богат избор от имоти.
Участниците в дискусията се обединиха около позитивни очаквания и перспективи за пазара на недвижими имоти като цяло, а инвестицията в недвижим имот се очаква да остане една от най-стабилните и предпочитани за българите.

Още по темата