За половината испанци започва разхлабване на двумесечната карантина

За половината испанци започва разхлабване на двумесечната карантина


Испанският премиер Педро Санчес е предупредил сънародниците си, че разхлабването на близо двумесечната национална карантина ще се окаже безсмислено, ако хората не спазват правилата за социално дистанциране, съобщава Асошиейтед прес.

„Състоянието на тревога“ беше удължено в Испания вече три пъти. Действието на последното удължаване изтича в събота в полунощ. То беше въведено първо на 14 май и позволи на правителството да наложи една от най-строгите изолации в Европа.

Така половината от 47-те милиона испанци вече ще могат да посещават кафенетата на открито, да ходят на театър и концерт, тъй като в регионите, в които живеят, ще започне либерализиране на ограничителните мерки. Това означава, че ще бъдат позволени пътуванията в границите на провинциите и събирането на до десет души на едно място, при определени условия и с намален капацитет ще могат да отворят хотелите и ресторантите, включително на Канарските и Балеарските острови, отбелязва Ройтерс.
Строгите ограничителни мерки обаче остават в сила за двата най-големи града – Мадрид и Барселона, където според властите все още не е постигнато желаното намаляване на заразените, както и в Гранада, Малага и Валенсия.
По данни от здравното министерство днес има още 179 нови смъртни случая, с които те стават общо 26 478.

Още по темата