Гръцки заместник-министър предлага да се отворят само четири гранични пункта в Северна Гърция

Гръцки заместник-министър предлага да се отворят само четири гранични пункта в Северна Гърция


ГКПП Кулата – Промахон е основният и е единственият постояннодействащ железопътен и пътен ГКПП на българо-гръцката граница.

Гръцкият заместник-министър за Македония и Тракия към министерството на вътрешните работи Теодорос Караоглу е предложил да се отворят за туристи само четири вместо шест гранични пункта в Северна Гърция, докато правителството се подготвя за разхлабване на ограниченията за пътуване. Това съобщава БТА, цитирайки в. „Катимерини“. Става въпрос за Кристалопиги на границата с Албания, Евзони със Северна Македония, Промахон (Кулата) с България и Кипи с Турция.

Според заместник-министъра останалите два пункта не разполагат с необходимата инфраструктура за митнически и здравни проверки на преминаващите пътници.
Това изказване е в отговор на Общогръцката федерация на хотелиерите, която призова за отваряне на всички гранични пунктове в Северна Гърция, за да се привлекат повече туристи. По техни данни около 8 милиона туристи са дошли по суша в Гърция миналата година.
Хотелиерите са поискали отваряне на още два пункта, през които наистина има голям трафик – Нимфея (Маказа) и Ексохи (Илинден) с България в регион Родопи, но това според заместник-министъра е неизпълнимо, защото „по мое мнение на тези пунктове няма инфраструктрура за проверки“.
От Федерацията на хотелиерите смятат, че туристите трябва да са си направили тест за коронавирус, преди да пристигнат в Гърция. Според браншовия съюз трябва да се разреши достъп на туристи от страни, които са се справили успешно с ограничаването на разпространението на вируса, като Албания, Сърбия, Румъния и България.
От организацията имат резерви само за отварянето на ГКПП Кипи на границата с Турция заради големия брой заразени с коронавирус в тази страна.

Граничният контролно-пропускателен пункт Кулата – Промахон е разположен на българо-гръцката  граница при селото Кулата от българската страна на границата и отвъд нея при село Драготин (прекръстено в 1927 г. на Промахон) при Рупелския пролом, при едноименния на пролома проход, свързващ България със Солун. Това е основният и е единственият постояннодействащ железопътен и пътен ГКПП на българо-гръцката граница.

След присъединяването на България към Европейския съюз, със споразумение между българското и гръцкото правителства, подписано на 29 април 2008 г., граничният пункт е преизграден по нова концепция за съвместна проверка само на едно гише и е официално открит на 19 март 2010 година. Преминаващите границата се обслужват само на едно гише. За шосейна граница пътуващите се проверяват от български и гръцки полицаи на Драготин (Промахон). За железопътна граница контролът се осъществява на гара Кулата.

Още по темата