Георги Атанасович е първият министър на просвещението в правителството на Тодор Бурмов

Георги Атанасович е първият министър на просвещението в правителството на Тодор Бурмов


На днешния ден можем да си спомним за Георги Атанасович лекар и политик от Консервативната партия. Специалист по съдебна медицина и токсикология, той е първият министър на просвещението в правителството на Тодор Бурмов – първото правителство на Княжество България, назначено с Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I със задачата организиране и провеждане на избори за първото обикновено Народно събрание. То управлява страната до 24 ноември 1879 година.

В деня на славянската писменост и култура –  24 май, в Свищов десетки жители на града се събраха в двора на православния храм „Света Троица“, където на гроба на първия министър на Просвещението в първия кабинет на България д-p Гeopги Атaнacoвич положиха цветя в знак на признателност към него и всички българи допринесли за развитието и утвърждаването на славянската писменост и култура.

Георги Атанасович е роден на 10 март през 1821 година в Свищов, тогава в Османската империя. Първоначално той учи при Емануил Васкидович в родния си град, през 1843 година завършва гимназия в Атина, а през 1848 година – медицина в Париж.

От 1849 година Атанасович живее в Букурещ, където работи като токсиколог. От 1856 година преподава патология в Медицинското училище, а от 1861 година е професор по съдебна медицина и токсикология в Букурещкия университет. Атанасович е заемал и различни административни длъжности в Румъния – от 1858 година е член на Висшата санитарна комисия, а от 1862 година – на Висшия медицински съвет.

Атанасович участва и в живота на българската общност в Румъния. От 1857 година е член на ръководството на Добродетелната дружина – обществено-политическа организация на русофилски настроени българи-емигранти, главно едри търговци. Дейността ѝ през периода на съществуване (1853-1897) е разнопосочна по идеали.

През 1861 година Георги Атанасович е сред основателите на българското читалище в Букурещ, участва в издаването на вестник „Отечество“.

По време на Руско-турската война от 1877-1878 година е лекар в главната квартира на руската Дунавска армия.

След Освобождението Атанасович се връща в България, където заема различни административни длъжности и се включва в Консервативната партия на Тодор Бурмов. От 1881 година той е дописен член на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките), като става негов почетен член от 1885 година. Между 1883-1885 година е председател на Третия медицински съвет и последно лекар на частна практика в град Свищов.

Георги Атанасович умира на 26 февруари 1892 година в Свищов.

Още по темата