Проф. Огнян Минчев: Президентът пропусна своя шанс, влизаме в цикъл на политическа нестабилност

Проф. Огнян Минчев: Президентът пропусна своя шанс, влизаме в цикъл на политическа нестабилност

Свидетели сме на институционален разпад, разпад на държавата. Виждаме нежелание да се направи правителство. Това не са протестни партии, а антисистемни. Това заяви политологът проф. Огнян Минчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.
„Очакваше се ИТН да направят правителство, имаха подкрепа, но не го направиха“, посочи той.
„Предходното правителство не беше свалено от протестите, а от избирателите. В НС доминират антисистемните фракции. Те не уважават парламентарната демокрация. Те не са в състояние да излъчат пълноценна изпълнителна власт. НС функционира като шоупрограма“, отчита политологът.
„Служебното правителство не е под контрола на НС, а на президента и основната му функция е да организира изборите. Президентът пропусна своя шанс в условията на криза да я овладее и да посредничи, но той взе страна и вдигна юмрук. В момента няма никакъв център на властта“, заяви още проф. Огнян Минчев.
Проф. Минчев припомня, че държавата не е украшение.
Според него изборите трябва да са 2 в 1, за да се гарантира едно по-масирано участие на избирателите в тях.
„Изборите няма да произведат нещо драматично, който и да спечели президентските избори, той ще създаде една качествена политическа конфигурация. Тази фигура ще изиграе роля при формирането на следващо правителство. Следващата пролет може отново да имаме избори. Влизаме в цикъл на политическа нестабилност, защото не уважаваме институциите си“, прогнозира политологът./Новините БГ

Още по темата