Десислава Атанасова: Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента

Десислава Атанасова: Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента

Според нас е недопустимо да се поставят някакви условия за дейността на парламента и те да са залог за спазването на Конституцията от него. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Novini.bg.
Факт е, че Националният съвет на БСП е взел решение, че на 7-ми ще върне мандата. Практиката и досега дава възможност за няколко дни забавяне за указа на президента за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори, но това не може да стане под условие. Не е възможно г-н Радев да поставя условия на Народното събрание и мисля, че по това няма спор нито в пленарната зала, нито между парламентарните групи.
Това вече се случи веднъж, при връчването на втория мандат – той поставяше условия за актуализацията. Очевидно, че тази процедура е в ход, актуализацията тепърва ще се разглежда в комисии, за следващата седмица има график за заседанията на парламента, съкратиха се срокове. В този смисъл парламентът си върши дейността така, както е разписано в правилника в този случай. Недопустимо е намесването на г-н Радев за пореден път в процедурите, които следва българският парламент, подчерта Атанасова.
В отговор на въпрос според нея колко време президентът може да задържи обявяването на датата за разпускане на парламента и насрочването на нови избори, Атанасова посочи: „При всички положения неговите заявки, че трябва да се приемат някакви други законодателни инициативи смятам, че са напълно неоснователни. Той може да бави разпускането на парламента с указ в някакъв разумен срок“.
По думите ѝ разумният срок да бъде разпуснат парламентът е в рамките на няколко дни. Ясно е, че следващата седмица парламентът ще работи, за да се приеме актуализацията на бюджета. Всички ние си даваме сметка, че сме изправени пред социална, икономическа, здравна и мигрантска криза. Не смятам обаче, че трябва да се ползват добрите намерения на народното представителство, за да се протака много дълго във времето, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.
Ние сме заявили нашата позиция за избори 2 в 1. Считаме, че ако той си прави сметки за три поредни недели, това ще бъде изключително изтощително за българските граждани и това ще се отрази пряко на избирателната активност. Още повече, че сме в COVID вълна, не се знае до ноември месец каква ще бъде заболеваемостта и смъртността, не се знае още колко пари ще струва това, а това в актуализацията на бюджета към момента не е предвидено. В този смисъл го съветвам по най-бързо това да се случи, след като бъде мандатът се върне и след като мине актуализацията на бюджета.
Никой не е поемал каквито и други ангажименти, в каквито и да е състави на разговори между парламентарните групи, включително при консултациите с него, включително и при Консултативния съвет за национална сигурност, когато отново беше повдигнат този въпрос. Всички други законопроекти престояват достатъчно дълго време в чекмеджетата на председателите на комисиите.
Това уж безалтернативно мнозинство един месец не сформира комисии незнайно защо. В момента работят основно две комисии на Народното събрание и се занимаваме с всичко друго, но не и с важните за българите теми – безработица, цени на основните видове хранителни стоки, на услуги. Този дебат не се води в Народното събрание, а спорим по повече от пет часа за нарушения по правилника и на Конституцията, каза още Десислав Атанасова./Новините БГ

Още по темата