НАП е открила сериозни нарушения на гранични пунктове

НАП е открила сериозни нарушения на гранични пунктове


Фирма, която държи десетки милиони лева в кешови наличности, не е свързала част от касовите си апарати със системата на Националната агенция за приходите, съобщи изпълнителният ѝ директор Румен Спецов на брифинг на пункт „Капитан Андреево“. Подобни нарушения са установени и на други пунктове, като тепърва ще се установява каква е щетата за държавната хазна.

Следващата седмица ще бъде обновен списъкът с лица и компании, които потенциално могат да попаднат под санкциите на Съединените щати по закона „Магнитски“, съобщи още Спецов.

Все още не е ясно дали и държавни компании могат да попаднат под санкциите по закона „Магнитски“, тъй като тече проверка, обяви ръководителят на НАП.

Срещата с медиите бе заради открити сериозни нарушения по граничните пунктове. Компания е работила с касови апарати, които не са свързани със системите на данъчните. „Т.е. това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума, де факто не стига до отчетите на НАП“, уточни той.

Повод за брифинга беше нощна акция на НАП по граничните пунктове. Инспекторите са открили „множество нарушения“ на данъчното законодателство при координирана операция, проведена едновременно на няколко гранични пункта в страната.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево“, не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Малко Търново“, заяви Румен Спецов на първия си брифинг, откакто оглави НАП.

Основните нарушения са с фирма, която поддържа дезинфекцията на трите ГКПП. Открита е огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Спецов съобщи, че я проверят и утре „фирмата ще се яви в НАП и ще донесе всички милиони“. Според него заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени към 10 милиона лева. 

„Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки коли и автобуси – поне половината не са отчетени – подчерта Спецов. – От сумата, която се взима от леките автомобили – 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори фирмата, която обслужва системата, не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта. Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет. От фирмата изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая“, обясни той.

Работата на компанията няма да бъде спряна, а към момента на проверката се подменяше и техниката, за да се осигури свързаност. Въпреки това ще бъде направена цялостна проверка, а от компанията са обещали утре да представят всички обявени кешови наличности, каза Спецов.

„Говорим за десетки милиони в наличност. Така че, започвайки от там, през проверка на работа тук на самия обект да се свържем с цялата дейност на фирмата. Защо държи такива пари, как държи такива пари, къде се обезопасяват, как се издават касовите бележки и колко се отчита, най-вече държавната такса, е предмет на една проверка, която не е толкова лесна и става за дни“, уточни още той.

Спецов отказа да коментира проверката за фирмата, която е притежавал и е продадена на малограмотен човек по време на ревизия. „Тече проверка. Като свърши, ще разберете“, заяви шефът на приходната агенция на брифинг на ГКПП „Капитан Андреево“. На въпрос ще си подаде ли оставката, ако се установи нарушение, той отговори: „А кой ще понесе политическата отговорност, ако се докаже, че всички лъжи за данъчни измами не са верни?“.

Спецов определи като личен въпроса с какво се е занимавал в Дубай, а запитан дали познала лично укриващият се там Васил Божков, шефът на НАП отговори: „Вижте какво, в Дубай живеят три милиона българи (б. р. – явно имайки предвид 3 млн. души), каква ми е връзката с тях? Това, че сега съм в София, означава ли, че имам връзка с Делян Пеевски?!“.

Още по темата