Чобанов: Ще има рецесия в Еврозоната, но кризата може да не дойде у нас

Чобанов: Ще има рецесия в Еврозоната, но кризата може да не дойде у нас

„Вече е сигурно, че в Еврозоната ще има рецесия. Криза е вероятно да има, но не е сигурно дали тя ще стигне до нас. Смятам, че българската икономика и финансовата система показват, че можем да издържим и да не се стигне до тежко проявление на тази криза. Вече сме успявали да преминем през глобална криза след фалита на „Лемън Брадърс”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA икономистът и бивш министър на финансите Петър Чобанов.
„Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива моменти. Мисля, че ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до прекратяване на нормалния икономически живот. Държавата трябва да даде пример, че механизмът на икономиката и паричният поток продължават да текат“, каза Чобанов.
Той изрази и мнение, че въпреки трудните времена, не трябва да се изпада в паника.
„Хубаво е, че пазарът на труда навлиза в една благоприятна ситуация от гледна точка на заетостта. Ефектите обаче ще дойдат след време. Трябва да съхраним работещите в българската икономика и да използваме ситуацията, в която наши сънародници се връщат от чужбина”, добави Чобанов.
„В криза от такъв вид страдат най-много тези, които изнасят активно стоки. Трябва да бъдем много внимателни с държавната подкрепа и в това да не пилеем средства излишно. Много е вероятно да има дефицит, но потокът на парите не трябва да спира. Държавата и частният сектор трябва да са наясно, че ако спрат плащанията това няма да помогне, а ще навреди”, завърши Чобанов./Dariknews.bg

Още по темата