Туристическият бранш очаква около 280 000 пътувания за 24 май

Туристическият бранш очаква около 280 000 пътувания за 24 май


„Очакваме около 280 000 пътувания за 24 май. Само времето да е хубаво. Ще видите задръстени магистрали”. Това прогнозира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„За 3 дни за 24 май около 250 къщи за гости паднаха от търсачките, което означава – купени. Това означава, че хората ще пътуват“, обясни Драганов пред Нова телевизия.

Във връзка с отварянето на границите и възможността българският летовник за избере Гърция, експертът изрази увереност, че нищо не може да помрачи светлото бъдеще на българския туризъм.

„Миналата година имаме над 20 милиона пътувания на българи в България. В Гърция отиват около 650 000. Почти толкова гърци идват в България“, обясни Драганов, допълвайки, че хората, които почиват в Гърция през лятото, почиват в България за Великден или Гергьовден.

„Имаме толкова много пътувания в България. По 1 май 40 000 автомобили бяха засечени от МВР на бариерата да не напускат София. Освен това хотелите в страната работят. В търсачките има обявени 6120 хотела, които работят в момента в България“, отбеляза той.

По време на извънредното положение е имало най-сериозен спад. През март са осъществени около 50% от плануваните пътувания.

Драганов оцени като много добра идеята за платформата „Преоткрий България „.

Още по темата