Туристическият бранш издирва „ген. Мутафчийски на българската икономика“

Туристическият бранш издирва „ген. Мутафчийски на българската икономика“


Туристическият бранш издирва „ген. Мутафчийски на българската икономика“

 
 
 
Подготвихме пакет от антикризисни мерки, в които изпъкват два ключови аспекта, които следва да бъдат подкрепени и в случая ни най-малко не говорим за искане на пари в аванс. Нашето предложение е комплексно. Това коментира в студиото на “Лице в лице“ в ефира на bTV изпълнителният директор на Сдружение Национален борд по туризъм Поли Карастоянова във връзка с последствията за туристическия сезон у нас заради COVID-19, пише новини.бг.
 

 
 
 
,,Двата аспекта са следните: на първо място трябва да се погрижим за Русия и по-точно да работим в насока да отпаднат визите за руските туристи. Видяхме как ЕК, която досега третираше всяка помощ за националния бизнес едва ли не като нарушение, преди по-малко от две седмици насърчи правителствата да подкрепят националните си сектори. По отношение на политическите съображения бих искала те да отстъпят в сегашната реалност. Изключително важно е визите за руските туристи да отпаднат“, обясни тя.

 
 
 
,,Втората мярка е подкрепа за авиацията. Много е важно да бъде осигурена подкрепа за чартърните авиокомпании, като едни такива мерки биха могли да бъдат например промяна в летищните такси, преразглеждането на цените на петрола и керосина, субсидирането на туроператори, които сключват минимум седем дни почивка в България… говорим за комплекс от мерки.
 
 
 
Разбира се, социалната дистанция ще бъде важна и след като отмине епидемията с COVID-19. Като цяло се готвим за едно добро лято, макар и късно“, коментира още Карастоянова и допълни, че друг важен пазар, който трябва да се опитаме да привлечем, е турският, тъй като България е изключително богата на СПА дестинации.
 
 
 
Поли Карастоянова акцентира и върху икономическите последствия за страната след коронавируса и апелира “да не позволяваме да счупим златното яйце на българската икономика“, което представлява туристическият сектор.
 
 
 
Накрая тя призова да се появи “ген. Мутафчийски на българската икономика“, който да спомогне за нейното бързо възстановяване след тежкия период.
 
Новини бг

Още по темата