Тотална блокада: КПП-та затварят градовете, пътуваме със служебни бележки ВИДЕО

Тотална блокада: КПП-та затварят градовете, пътуваме със служебни бележки ВИДЕО

От полунощ тази вечер се въвеждат нови драстични мерки срещу епидемията от коронавирус, които на практика затварят големите градове в България. Те бяха огласени след заседание на Националния оперативен щаб с участието на премиера Бойко Борисов и министри.
МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове на входа и изхода на столицата и всички областни центрове и ще проверяват каква е причината за пътуването, заяви  здравният министър Кирил Ананиев.
Той обясни, че пътуващите трябва да представят документи, че пътуват за работа или към местата, където живеят, за да бъдат пропуснати.
По думите му всеки човек, който работи в друг град, трябва да вземе от работодателя си служебна бележка, че отива на работа и за какъв срок от време.
„Тези, които отиват до болниците, трябва да покажат документ, за да го удостоверят. Хората, които работят извън областните градове, препоръчвам да поискат от работодателите си такава декларация. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване.
Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса. Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

„Тези мерки засега са в рамките на извънредното положение. Могат да бъдат удължени, ако се наложи“, добави шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. „Важно е да се разбере от българите, че правим това заради здравето им. Не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи, защото тя е носител на целия финансов ресурс, който отново се връща при българските граждани“, добави Ананиев.
Друга предвидена забрана спира посещението на паркове, на открити и закрити места.
Собствениците на кучета ще бъдат допускани за кратко, но няма да се допуска струпване на хора, вметна Ананиев.
Забранява се хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30, за да могат тогава да пазаруват възрастните хора.
Заразените българи са вече 127. 13 от новите пациенти с положителен тест са от София и 4-ма са от Добрич, каза ген. Венцислав Мутафчийски . Той се похвали, че скоро ще имаме и първата излекуван жена, която е преболедувала от коронавируса. Тя е дала две отрицателни проби и предстои да бъде изписана.
Източник: Вестник Марица
 

Още по темата