Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение

Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху част от текстове от Закона за извънредното положение. В изявлението си пред медиите той отправи и предупреждението, че гладът ще надделее над страха.
„Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата“, подчерта той в обръщението си.
Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, добави Радев.
„В момента в България и по света протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални”, настоя държавният глава.
Той призова правителството да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите от кризата.
„Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти, лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на така очакваното намаление на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват сезонното намаление на редица стоки. Така предложения модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава“, каза още президентът.
„В моменти на тежки изпитания Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила, извън конституционните правомощия, следва да се търси консенсус между всички отговорни институции, с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една институция – изпълнителната власт, игнорирайки върховния главнокомандващ в мирно и военно време“, посочи Радев.
Според него Законът за извънредното положение е „обраснал с предложения, които нямат общо с борбата с коронавируса“.
„Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава“, категоричен бе президентът.
„Надявам се депутатите да вземат мотивите под внимание, когато гласуват ветото. Правителствот

Още по темата