Който има кредит или ипотека, не трябва да лети със самолет

Който има кредит или ипотека, не трябва да лети със самолет

Една обидно интервю на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова не дава покой в социалните мрежи вече седмица.

След училище отивах в консулския отдел на посолството и наблюдавах как работи майка ми. И за мен всичко беше ясно: хората, които имат пари, са добре облечени, заети са с работата си, пътуват със самолет – имат такива възможности. А хората, които нямат пари, пътуват както дойде. Пътуват на автостоп, облечени са по техния си начин, за нищо не претендират. Готови са да спят, да ядат, да чакат и така нататък на пода във вагона. А сега всичко се размеси, заяви Захарова в онлайн интервю пред журналиста Михаил Зъйгар.

И днес сме изправени пред ситуация, в която хората пътуват не с последните си пари. Пътуват, след като са взели заем. Пътуват на заем и знаят, че имат дългове. И пътуват не за да припечелят пари или да решат някакъв свой проблем, а просто защото за тях това стана норма на живот. И смятат, че хич не е правилно да се откажат от този свой начин на живот, каза още говорителят на руското външно министерство.

През последните месеци нейното ведомство и без това постоянно е критикувано заради бавната и неадекватна реакция по прибирането с полети на руски туристи, останали блокирани в различни точки на света.

Захарова обаче смята, че „по принцип пътуването в чужбина е сериозно, отговорно и много рисковано занимание“ – трябва да разполагате с немалка сума пари или добри връзки в определени сфери.

Тя била възпитана, че можеш да почиваш в чужбина, само ако нямаш ипотека, дълг или нещо подобно. 

Думите на Захарова провокираха редица иронични коментари в руските форуми и в социалните мрежи. Опозиционерът Алексей Навални я определи като „чудовищна жена“, която се е „появила незнайно откъде“. 

Позор за нашата страна. Позор за външното ни министерство. Тя стана едно от лицата и символите на Русия – Господи, какво ни нанася постоянно, коментира Навални в собственото си предаване в YouTube.

Първоначалната реакция на Захарова след критиките на Навални беше да го покани на дебат. Опозиционерът веднага прие – когато и в която медия тя пожелае.

Но после говорителят на руското външно министерство набързо се отказа и за да не изглежда позорът й пълен, започна да измисля оправдания, че Навални е виновен за несъстоялия се дебат.

Източник: Offnews.bg

Още по темата