Здраве и красота от дълбините на океана

Здраве и красота от дълбините на океана

„От най-големите дълбини на океаните за първи път изплува една могъща тайна“. Рекламният слоган на испанската козметична марка Bluevert  звучи като увод към книгата „Тайната“. Всъщност „тайната“ се казва Plasmarine, ексклузивен капсулиран комплекс от микроводорасли, който забавя стареенето и подпомага клетъчното възстановяване. Или, както казват създателите на марката: „Това са три и половина милиарда години мъдрост от океаните в супервисока концентрация”.

Невидимите за човешкото око микроводорасли, най-познатите сред които са хлорела и спирулина, са смятани за отговорни за произхода на живота на Земята и обявени за суперхрана от СЗО. А списъкът с положителното им влияние изглежда почти безкраен: подобряват имунитета, стимулират оздравителните процеси, регулират холестерола, доставят енергия, действат като атидепресант и антиоксидант.
„Дарвин обяснява, че микроводораслите са съвършени организми и не са еволюирали, защото нямат нужда от това“, казва за “Жената днес“ д-р Артуро Алварес-Баутиста, един от малкото козметолози в Испания и създател на продуктите на лансираната през 2017 г. марка Bluevert. Зад нея стои  биотехнологичната компания Buggypower (www.buggypower.eu), която отглежда  микроводораслите на остров Порто Санто близо до Мадейра, в Северния Атлантически океан.
Затворените фотобиореактори, в които растат микроводораслите, наподобяват виртуална гора. За фотосинтезата „дърветата“ с височина осем метра и диаметър четиридесет сантимента използват морска вода, слънчева светлина и изхвърляния от електрическата компания на Мадейра възглероден двуокис. Така плантацията от микроводорасли не само използва вредните емисии, но след това „зарежда“ атмосферата с кислород.
“Осемдесет процента от кислорода на планетата
идва не от джунглите, а именно от океаните.
Убеден съм, че бъдещето принадлежи на тях. За да можем да използваме микроводораслите и като хранителни съставки, е необходимо отглеждането им по контролиран и еко устойчив начин“, казва по телефона от Порто Санто Педро Ескудеро, основател и директор на Buggypower.

За първи път интересът му към микроводораслите се ражда през 2006 г. След сериозен сърдечносъдов проблем той решава да промени из основи хранителните си навици. Негов познат морски биолог го „зарибява“ завинаги с интереса към океаните и произхода на живота на Земята. Той започва да прибавя към диетата си микроводорасли, а положителният ефект го кара да търси по-мащабна реализация на възникналата идея сам да ги отглежда. Днес Buggypower e една от  най-големите компании за производство на микроводорасли със затворен цикъл и фармацевтично качество в света.

„Парадоксално е, че днес голяма част от населението в света не се храни правилно. В развитите страни от прехранване, в развиващите се заради недостиг. Предлагаме микроводораслите като
част от ново поколение храни
на базата на микроорганизми, които да регулират този недостиг както при хората, така и при животните. Микроводораслите съдържат витамини, минерали, полизахариди, пептиди и полипептиди с рядко срещано в други храни качество“, казва Педро Ескудеро. С отглежданите в Порто Санто микроводорасли Педро Ескудеро  влиза на пазара на хранителните добавки с марката Algalenic Labs. (algaleniclabs.com), чийто най-важен продукт е чистата хлорела.

На терена на луксозната високотехнологична козметика Bluevert (www.bluevert.com) се появява през 2017 г. Наименованието идва от прилагателните „син“ на английски и „зелен“ на френски. На опаковката е използван именно синьо-
зелен пейзаж от фитопланктон,
сниман от НАСА. Добиваните в Атлантическия океан активни елементи се обработват в лабораторията на фирмата в испанския град Валенсия. Изследванията за ефекта на микроводораслите продължават вече седем години, а преди три години Артуро Алварес застава начело на козметичната линия. Той завършва физика и химия, а след това докторат по нанотехнологии в областта на наномедицината. По-късно става и магистър по козметология и аромафармацевтика. По време на работата му с изследователски екип в Лисабон с него се свързва Педро Ескудеро, който поръчва изследване за
потенциала на микроводораслите при пациенти с рак на
дебелото черво и на кожата.
След положителните резултати Артуро приема предизвикателството да създаде формулите за продуктите на Bluevert. Успоредно той работи и в областта на медицинската естетика като лицев козметолог и специалист по лицева естетика.

В момента Bluevert предлага линиите  L’Inquietude (за хора между 30 и 50-годишна възраст) и La Sagesse (за над 50 г.). Тази есен ще се появи линия за милениъли, както и такава, която ще се предписва от естетични лекари. Продуктите са унисекс.
„Активните елементи не правят разлика между пол, възраст, раса. Просто всяка кожа има различни нужди в зависимост от своето състояние. Bluevert е за хора, които търсят висококачествена и ефективна козметика, но не обичат да си
усложняват живота с много продукти
и нямат специален интерес към козметиката. Обикновено в козметиката се използват екстракти от микроводорасли, но в нашия случай Plasmarine са цели клетки, които, микрокапсулирани, достигат директно на клетъчно ниво“, казва Артуро.
Ефектът, който кремовете обещават, е озаряване на кожата, виталност, намаляване на бръчките, хидратиране, без омазняване. Цените са в границите на тези на високия клас козметика. Звездният продукт на линията La Sagesse, Creme Parfait Globale, 50 ml, струва 260 евро, а този на линията L’Inquietude, Creme Prevention Supreme, 50ml, 160 евро.

„Съвременната високотехнологична козметика работи както с естествени, така и със синтетични съставки. Напълно против съм
толкова модерната напоследък химиофобия.
Напълно фалшиво е, че колкото е по-естествен един продукт, толкова е по-полезен. Няма по-големи алергени в козметиката от естествените етерични масла. Защитавам силно идеята, че в козметиката не съществуват токсични продукти. За да се използва който и да е елемент, той трябва да е одобрен от ЕС и СЗО.  Разбира се, че можем да извлечем много от природата, но затова е необходима наука и технология”, казва Артуро Алварес-Баутиста.
The post Здраве и красота от дълбините на океана appeared first on Жената днес.

Още по темата