Десетки изпълнители в голям благотворителен онлайн концерт в помощ на Африка

Десетки изпълнители в голям благотворителен онлайн концерт в помощ на Африка


„Бъдете единни, всички в Африка! Бъдете здрави и благословени!” призова изпълнителят Шон Пол всички гледащи благотворителния концерт за Африка по случай 25 май, специалният ден, посветен на континента. На тази дата през 1963 г. в  Адис Абеба е учредена Организацията за африканско единство и от тогава 25 май се празнува като „Денят на Африка” .

„Нека да помислим какво да можем да направим за Африка – може и да не дарим пари, но да покажем, че имаме голямо сърце за нея – призова водещият онлайн концерта Идрис Елба.

Концертът се излъчи на живо и можеше да се гледа в „Ютюб” -https://www.youtube.com/watch?v=jyP_ZBjeSy4.

„Липсваш ми, Африка! Нямам търпение да се върна у дома! – обяви Лудакрис. След него започна песента си групата от Кения „Саути Сол”. Те пееха от хола си. Преди тях и други изпълнители се включиха от студията си, от дворовете си, а един свири на китарата си с ръкавици!  

Ето какво разказа за организацията на концерта един от основните двигатели за осъществяването му – роденият в България разследващ журналист Алекс Йорданов, който живее във Франция. 

Г-н Йорданов, вие сте продуцент на онлайн концерта по случай Денят на Африка – 25 май, в който пяха най-големите африкански звезди на популярната музика и който има за цел да събере средства в подкрепа на децата. Какви са хонорарите на изпълнителите? 

Никой няма да получи хонорар. Тези изпълнители искат да направят нещо за Африка, да помогнат на УНИЦЕФ.

Как ще се събират парите?

Това бе голям проблем да се организира. Историята започна така – мой познат африканец ми се обади и ми каза – работя с тези и тези артисти, може ли да направим нещо за Африка? Тогава не знаех какво да му отговоря – защото всички в онзи момент, а и досега, си стоим по къщите. Но се свързах с шеф в „Ютюб”, мой приятел, който осъществи контакт между мен и шефа на „Ютюб” за Африка – Алекс Окоси. Заедно разгледахме списъка с артистите, но те се оказаха, че са предимно от френскоговорещите държави. Освен това почнаха „африкански” разправии – появиха се идеи за турнета – неща, които ни отдалечаваха от първоначалното намерение да направим нещо за Африка. И така оставихме списъка и всеки започна да се обажда на познати, те да го свързват с други изпълнители и така за две седмици стана чудо – защото си бе направо утопия за толкова кратко време да се направи нещо толкова мащабно. Вярно, първоначално си мислехме – артистите си правят запис от вкъщи, „Гугъл” и MTV имат големи възможности – монтажът ще бъде за два дена и готово! Но не беше така – трябваше малко да се поработи.

И в крайна сметка коя институция събира дарените средства?

Първоначално идеята бе това да е Световната продоволствена програма на ООН за борба с глада в света – с предишния й председател Етарин Кузин бях правил филм за жените лидери.

Специално в Африка ли?

Водещият „пример“ бе един щат в Индия, където цари матриархат – за всичко отговарят само жени – за образование, земеделие – и там 100% от населението могат да четат и да пишат – нещо, което не е твърде обичайно за Индия. Но да се върна на темата за Африка – свързах се и с представителството на УНИЦЕФ във Франция. Оказа се, че те имат специална програма за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция – за хигиената. Проблемът в Африка е, че там местните невинаги имат вода, с която да си измият ръцете. И за това от УНИЦЕФ в момента работят по програма за кладенци. Но средствата, които ще се събират по време на концерта, ще са предназначени за децата. По въпроса за събирането на дарените суми – УНИЦЕФ са организация с опит в подобни неща и друг път са организирали такива акции – работещите в нея са наясно как се обменят валутите от различните страни. И служителите от правния отдел на Viacom си свършиха работата с многото отделни технически подробности – кое на кой сървър кога се изпраща. Всеки ден имахме видеоконференция с по 10-20 човека, като всеки си имаше задача за изпълнение. Всъщност, по организацията работят около 40 души. На мен ми викат „chairman” (председател), макар че не разбирам повече от половината технически неща. Добре че „Гугъл” е организация с много възможности – имат 50 сателита (от които са дали под наем 22 на Пентагона) и при тях нещата стават веднага и всички са много любезни. Освен това от „Гугъл“ вече дадоха 2 млн. за инициативата и ако общо се съберат 10 млн., ще бъде добре.

Как избрахте Идрис Елба да е водещ?

Шефът на „Ютюб” в Африка – Алекс Окоси му се обади. А Идрис Елба е най-сексапилният мъж за 2018 г., той е голяма звезда. По повод благотворителната инициатива в рамките на концерта ще се включи и Фифти Сент да каже няколко думи, а освен това  и футболната звезда Килиан Мбапе ще изпрати послание, макар че има сложна задача за решаване – намира се в къща на отдалечено място, има проблем с комуникациите и за да има по-добра връзка по телефона, ще трябва да отиде до близкото село… Има и президенти на африкански държави, които искат да отправят поздрав, но тук задачата е по-сложна, защото трябва да се прецени на кого да се даде думата – има държавници, които не работят за доброто на страната си. Но интересът им към инициативата е обясним – от „Ютюб” Африка се съгласиха 23 африкански телевизии да могат да излъчват концерта безплатно. И едно радио в Съединените щати, с 30-годишна традиция в откриването на музикални таланти, ще излъчва концерта. Известен дизайнер искаше да дари дрехи в подкрепа на инициативата, но му обяснихме – или да ги предостави на артистите, или по някакъв начин да подготви пратки за децата – но той да се погрижи за транспортирането – ние само го информирахме, че самолетите с помощи на УНИЦЕФ за Африка излитат от Копенхаген и кацат в Дакар.

А ще може ли от България да се даряват средства?

България няма пари… Не знам как България с премиера Бойко Борисов се оправя в сегашната ситуация с Covid-19…

За това как Франция се справя с пандемията, за помощта, която предоставя на творци, писатели и журналисти и за разследващата журналистика по принцип – очаквайте в печатното издание на „Банкеръ”.  

Още по темата