Веска Ненчева с въпроси към земеделския министър за проблемите на розопроизводителите

Веска Ненчева с въпроси към земеделския министър за проблемите на розопроизводителите

Народният представител Веска Ненчева отправи въпроси към министъра на земеделието Десислава Танева за проблемите на розопроизводителите. Публикуваме ги, както ще публикуваме и отговорите на ресорния министър:
Проблеми на РОЗОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ в условията на извънредно положение в страната. ТРИ въпроса, зададени на 6 март 2020г. Чакаме отговор!
И, да, важно е да се задават въпроси. Само това е начинът за получаване на достоверна информация. Сега тя е важна, за да погледнем трезво на ситуацията и да си спестим стреса, доколкото е възможно. Така министерствата ще мислят и ще действат. За това им гласувахме доверие. Отговорността е тяхна, контролът е наш, пък макар и писмен.Разчитам на всички вас за съдействие при възникване на въпроси, свързани с извънредната ситуация на: [email protected]
Във връзка с приетото извънредно положение в Република България, до нас бяха изпратени тревожни сигнали от розопроизводители от общините Карлово, Павел Баня, Казанлък, Стрелча. Всички розопроизводители трябва да направят своите регистрации в срок, което е прекалено трудно в тези условия, почти невъзможно. Ако не осъществят регистрации, розопроизводителите търпят глоби по силата на новоприетия Закон за маслодайната роза. Само след месец вероятно ще започне и цъфтежът на маслодайната роза, а струпването на хора на едно място за събиране на цвета е забранено, което допълнително затруднява розобера. Във връзка с това, нашите въпроси са:
1. Какви мерки за подкрепа на розопроизводителите предприема МЗХГ?
2. Ще обсъди ли МЗХГ с бранша промяна на сроковете за регистрацията на розопроизводителите в новия Закон за маслодайната роза, в съответствие със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020г.?
3. МЗХГ ще гарантира ли нормален работен режим на розоварните, независимо от количеството на набрания розов цвят?

Още по темата