ВАС обяви за нищожна заповед на Ананиев във връзка с карантинните мерки

ВАС обяви за нищожна заповед на Ананиев във връзка с карантинните мерки

Върховният административен съд, със свое определение от днес, обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването от 26 март в частта й, с която е допуснато предварително изпълнение на няколко други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната, съобщи БНТ.
Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона.
Административното дело е образувано по жалба на физическо лице, което е поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време няма право да се върне на работното си място в Обединено кралство Великобритания. Българският гражданин атакува части няколко заповеди на министъра на здравеопазването на Република България, които касаят карантинни мерки.
Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС./Вести БГ

Още по темата