Българска „следа“ в онлайн концерта по случай Деня на Африка – 25 май

Българска „следа“ в онлайн концерта по случай Деня на Африка – 25 май


Утре – 25 май – по случай Деня на Африка Viacom CBS, MTV Base Africa и YouTube ще излъчат двучасов онлайн концерт, в който ще участват едни от най-големите африкански изпълнители. Водещ на концерта ще бъде известният киноактьор и най-сексапилният мъж за 2018 година Идрис Елба.

Концертът е с благотворителна цел – набиране на средства за „засегнатите от Covid-19 в Африка”, обяви Идрис Елба, който успя да пребори коронавирусната инфекция през април.

Събраните средства са предназначени за Световната продоволствена програма на ООН за борба с глада и за програмата на УНИЦЕФ, която подкрепя засегнатите от коронавирус общности в цяла Африка. На територията на континента са регистрирани над 95 000 случая на заболели от Covid-19 и над 3000 починали.

В концерта ще се включат изпълнители като носителката на „Грами” Анжелик Киджо от Бенин, групата „Саути Сол” от Кения, Шо Маджози от Южна Африка, Бурна Бой и Ниниола от Нигерия, Нанди от Танзания, Фали Ипупа от Конго, Бебе Куул от Уганда и още десетки звездни имена.

Южноафриканският комик Тревър Ноа също ще бъде водещ на концерта, който ще се излъчва паралелно на няколко канала. Сред специалните гости ще са и Мис Вселена за 2019 година – южноафриканката Зозибини Тунзи, както и рапърът Шон Пол.

Желание за включване със специално послание са заявили Лудакрис, Фифти Сент, Килиан Мбапе.  

Денят на Африка се чества на 25 май, тъй като на тази дата през 1963 г. в Адис Абеба (Етиопия) е учредена Организацията за африканско единство.

Алекс Окоси, изпълнителен директор на YouTube, отговарящ за развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка, обяви, че концертът ще използва африканската съвременна музика, за да свърже света в една обща кауза.

Любопитна подробност е, че продуцент на събитието – един от основните негови идейни двигатели – е роденият в България френски разследващ журналист – Алекс Йорданов.

Той е познат на читателите на вестник „Банкеръ” още от 2004 г., когато проследи в страната ни възможностите за купуване на ядрено оръжие, а преди това направи разследване за незаконната търговия с френски визи у нас. В последно време Алекс Йорданов пише документални книги, като например разбунилото духовете във Франция разследване за джихадиста от Тулуза Мохамед Мера.

Още по темата