Спокойно е преминала нощта в палатковите лагери в София

Спокойно е преминала нощта в палатковите лагери в София


Нощта в палатковите лагери в столицата е преминала спокойно, без инциденти и провокации. Блокирани остават кръстовищата на площад „Независимост“, пред Ректората на Софийския университет, както и на Орлов мост. 

Протестиращите на Орлов мост разказаха, че е имало провокация – двама души опитали да издърпат и изхвърлят в контейнер за смет знамето на ЕС, но опитите им са били осуетени. Съдействие са оказали служители на КАТ.

Същите провокатори по-рано са влезли в словесен сблъсък с протестиращите и пред Ректората. „Минаха от тука с вербална агресия. Започнаха много силно. Разпалиха дискусия, която доста дълго продължи. Започнаха все повече разпалено да ни нападат и затова се наложи да викнем полиция. Обадихме се на 112 и полицаите пристигнаха. Веднага взеха нещата в свои ръце – дръпнаха ги настрани, записаха им данните, а също и от нас, хората, записаха изказвания за техните действия. След това всичко приключи – те се върнаха мирно и спокойно, а ние си останахме тук“, разказа пред БНР Владимир Петров.

Затова и протестиращите настояват МВР да изпълнява задълженията си и да охранява проявите им. Валентин Митев от лагера на Орлов мост заяви: „Това е обществено мероприятие и би следвало да бъде охранявано по Закона за МВР. В началото на блокадите имаше всяка вечер денонощно охрана. Съгласен съм, че полицията изнемогва и няма кадри, въпреки че имаме най-много полицаи на глава от населението в България, но това си е чисто нарушаване на закона. Оставили са няколко човека от КАТ – Пътна полиция, които при проблеми казват, че те не могат да вземат отношение. Да, съдействат ни, доколкото могат да респектират някой провокиращ, но не е същото“.

За днес не е обявена изненадваща блокада на институции, но протестиращите са в очакване да има такава.

Хората не останаха безучастни и към случая с пострадалия представител на контрапротеста. Според някои от тях станалото „не е приятно“, но според други е възможно „на някои хора да не са издържали нервите и си го е получил за това, което е правил през годините“.

Пореден протест в четвъртък вечерта се проведе и в Пловдив с искане за оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Около 400 души наброяваше шествието в пика си. То започна с митинг на площад „Съединение“, на който ораторите призоваваха за смяна на системата. Със скандиране „Оставка!“ множеството премина по пешеходната Главна улица до сградата на общината и блокира бул. „Цар Борис III Обединител“. След традиционната спирка в Тунела под Античния театър, където изпяха националния химн, протестиращите прекосиха  кръстовището на Баня „Старинна“ и панаирния мост. 

От северната му страна, на мястото, където миналата седмица разпънаха палатки, в четвъртък вечерта около 30 -тина от тях седнаха и обявиха, че „шествието свърши, започва гражданската неподчинение, а булевардът е „в ремонт“. Час по- късно си организираха огнено шоу и след него освободиха движението. 

В подкрепа на протеста в Пловдив бе лидерът на „БОЕЦ“ Георги Георгиев, който в ранния следобед организира акция пред общината с искане администрацията да възстанови иззетите миналата седмица палатки и транспарнати. 

Протестът премина без напрежение, с оскъдно присъствие на полицията.

Още по темата