Съдът в Люксембург шамароса българската прокуратура

Съдът в Люксембург шамароса българската прокуратура


Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на съда, е невалидна. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург.

Още вчера (10 март) Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates’ Court) в Лондон е прекратил всички „български“ дела, образувани заради европейски заповеди за арест, издадени от Иван Гешев и неговите предшественици. Определени са като негодни, написа Божков във Фейсбук.

Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и е връчена на мен чрез назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна, завършва победоносно Божков.
 

Балоните на държавното обвинение

и всичките му „присъдружни“ организации – КПКОНПИ, НАП и т.н., обединени от стремежа да „обезвредят“ (с всички средства) този „опасен престъпник“, започнаха да се пукат един по един.

Още през октомври миналата година Административен съд София-град (АССГ) с окончателно решение отмени три от наложените запори върху фирми на Божков на обща стойност 295 млн. лева. 

Първите два запора – за 273 млн. лв., бяха наложени по решение на НАП от март 2020 г. върху компанията „Ню геймс“ АД, чрез която Божков управляваше моментните игри на „Националната лотария“. „Ню геймс“ притежаваше петгодишен лиценз за десетки разновидности на моментните лотарии. 

На 14 февруари 2019 г., след акцията на прокуратурата, Комисията по хазарта издаде два акта за установяване на публични държавни вземания срещу „Ню геймс“. Първият – за 47.6 млн. лв., а втория – за 188.2 млн. лв, плюс 35 млн. лв. лихва за забава.
Аргументите тогава се основаваха на полученото от Комисията „прозрение“, че методиката, по която са събирани таксите върху хазартните игри на Божков, е била грешна и дължимите суми трябвало да се преизчислят.

Нещо повече, беше допуснато предварително изпълнение на двата акта на Комисията. На 21 февруари м. г. публичен изпълнител наложи обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. и лихвите върху тях. Запорът беше върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка, както и върху 16 автомобила.

Административният съд обаче прие, че запорите са наложени „механично“ от директора на НАП-София, който не е имал доказателства за нуждата от тях. Магистратите бяха категорични, че за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане, а такъв на практика липсваше.

Пуснати във фунията на съдебните дела

Компаниите на Божков от година вече са в кръгова отбрана. Тук е моментът да припомним едно друго дело срещу  „Ню геймс“, с друг съдебен състав, който отмени и постановление за налагане на запор, издадено от държавен съдебен изпълнител, като стойността на обезпечението в този случай беше 22.5 млн. лева. А причината за налагането му – неплатен корпоративен данък от „Ню геймс“, установен при данъчна ревизия.

Съдът беше категоричен, че и това решение на НАП е немотивирано, защото с него „механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството“. Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори, това стана ясно за този случай. 

Впрочем съдията по това дело написа простичко: „Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 „.

Поетапно съдът „пръждоса“

претенциите на „инжектираната“ от прокуратурата НАП и по отношение запорите, наложени върху имуществото на съпругата на Васил Божков – Елена Динева и близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров.

Серията от дела, които компаниите на хазартния бос заведоха срещу закритата вече Държавна комисия по хазарта също катастрофират едно по едно. Срещу дружествата на Божков бяха предявени като дължими със задна дата данъци, такси и лихви в размер на близо 700 млн. лв., а лотариите бяха закрити. Сайтът 7777.bg сам реши да прекрати дейността си заради наложените запори от НАП, а „Еврофутбол“ остана без лиценз заради неплатените такси и данъци. 

До края на 2020 г. АССГ

отмени редица решения на Държавна комисия по хазарта,

с които са отнети лицензите за хазартните игри, организирани от компаниите на Божков.

На 2 ноември миналата година административният съд в София обяви, че временното отнемане на лиценза за бизнеса със залагания на „Националната лотария“ е незаконно. Комисията по хазарта го е наложила с аргумента, че дружеството е натрупало над 3 млн. лв. неплатени такси върху залаганията за последните шест години. Тези задължения обаче не са безспорни, защото не са влезли в сила. „Националната лотария“ ги обжалва в паралелно дело, което все още не е приключило. Магистратите тогава напомниха, че лицензът може да бъде отнет едва след като актовете за неплатените такси са влезли в сила и са станали неоспорими, а  „Националната лотария“ се съди с държавата за тези пари.

По едно от делата за отнетите лицензи съдът изразява недоумението си от действията на Комисията по хазарта, защото тя е изпращала уведомления за шест временно отнети лиценза, но без да уточни за какво точно са отнети, а същевременно  „Националната лотария“ представи уверението от НАП, че …няма задължения.

С друго решение на административния съд беше отменено окончателното отнемане на лиценза на  „Националната лотария“ за организиране на онлайн залагания върху надбягвания с коне и кучета. Комисията по хазарта твърдеше, че компанията дължи 19 млн.лв. хазартни такси за тези залагания. Съдът каза, че тези дългове не са безспорни, защото се обжалват, и по тази причина комисията няма право да отнема разрешителни.

Със същите мотиви съдът отмени и временно отнемане на лиценза за организиране на онлайн залагания на „Еврофутбол“, като посочи, че установените задължения не са безспорни.

Прогнозите на някои анализатори за „битката“

на ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Антикорупционна комисия, която също се включи в атаката срещу Божков, след като в края на миналия месец КПКОНПИ прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища на обща стойност 406.547 млн. лв, също не чертаят успех за нейната активност.

В исковите си молби, хората на Цацаров са включили 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства.

Според внесената искова молба в Софийски градски, претендираното от Комисията имущество на Божков и съпругата му – Елена Динева, включително и на 10 техни фирми е за 278.3 млн. лева. Производството срещу тях е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че в периода 2014-2020 г. Божков е ръководел организирана престъпна група.

Иска се отнемане на моторна яхта “Wasabi 60Apex” (пазарна стойност 41 000 лв.), Моторна лодка “Brig Falcon 420” (пазарна стойност 1.1 млн. лв.) и на Самолет „Bombardier” (пазарна стойност 34 млн. лева). 

Спрямо Васил Божков и свързани с него лица има претенции и за  31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция и недвижими имоти в Париж.

Как ще завърши този пореден напън на антикорупционистите

в прославилата се като най-корумпираната държава от ЕС -България, можем само да гадаем. Но първото „пропукване“ вече е факт. За него вече разказахме в публикацията си от вчера (11 март)  със заглавие „В комисията на Цацаров пак нещо не са разбрали…“

И, за да не бъдем нарочени в черногледство, потърсихме няколко изявени столични юристи с молба за обобщаващ анализ на случващото се. Очевидно обаче кашата, забъркана от нашенските „правоохранителни“ организации обиди техните възприятия за право и справедливост, поради което отказаха да правят коментари, макар че не успяваха да скрият иронията в гласа си.

Единственият, който не се притесни да декларира ясно позицията си, беше бившият министър на отбраната и настоящ адвокат – Николай Свинаров.

Пред „БАНКЕРЪ“ той каза следното:

„Започвам с това, че поддържам изцяло казаното от адвокат Екимджиев – „пълен пореден провал на българската прокуратура“. 

Както се казва в този случай – не без участието на съда. Самият факт на отхвърляне на 7 от 10-те наши кандидати за Европейската прокуратура, остава всички ни безмълвни.

Що се отнася до сегашното решение на Съда в Люксембург, то показва, че всички издадени заповеди за европейски арест са негодни и незаконосъобразни. Това е изключително тежка констатация. Съдът казва, че в някои казуси при обжалване на такива заповеди не следва да се отменя заповедта за европейски арест, без тя да е реално изпълнена. Т.е. българският съд счита, че неговото произнасяне е обвързано с реалното изпълнение на една незаконосъобразна заповед. Коментарът и тук е напълно излишен.

Този провал на прокуратурата, следва незабавно да доведе до закриване на неконституционни институции като КПКОНПИ, специализирания съд и прокуратура, а и военния съд и прокуратура.

По отношение на българите, които са задържани в чужбина, считам, че за тях няма да бъде „здравословно“ да се връщат в България. Сигурен съм, че ако предприемат подобна стъпка, могат да очакват този път да бъдат задържани „законосъобразно“.

Какъв е изходът. Единствената наша и тяхна защита е в нова конструкция на прокуратурата и в нов персонален състав на същата. Колкото по-рано, толкова по-добре…“

Още по темата