Протест на туроператори, екскурзоводи и хотелиери

Протест на туроператори, екскурзоводи и хотелиери

Една от мерките, с които държавата ще търси начини да подпомогне туризма и транспортния бранш – грантови схеми за 30 милиона лева ще бъдат прехвърлени за подкрепа на автобусните превозвачи.
Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.
„Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор, заяви министърът на транспорта след провелата се кръгла маса, организирана от автобусния бранш.
По думите на Желязков в края на миналата седмица, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и в диалог с Европейската комисия, е уточнявана мярка, насочена към автобусните превозвачи. Тя предвижда да бъдат целево прехвърлени 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“.
„Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“, изтъкна още Желязков.
Министърът заяви, че Българската агенция за експортно застраховане ще поеме голяма част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите кредити от Българска банка за развитие.
„Това на практика означава, че кредитите за ликвидност ще бъдат почти 100% обезпечени, за което благодаря на Българската агенция за експортно застраховане и на Българска банка за развитие“, посочи Росен Желязков.
Той отбеляза, че субсидиите и компенсациите, които се изплащат от държавата към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани своевременно.
„По отношение на законодателните мерки, предстои заседание на транспортната комисия в Народното събрание. Вярвам че народните представители ще се справят с достойнство към очакванията на бранша“, каза още министърът.
Той обяви, че срокът за доказване на финансова стабилност от фирмите е удължен с три месеца.
„Много сериозно внимание обръщаме и на ограничаването на вредното влияние на сивия сектор в автобусните превози. От днес започват комплексни проверки между ИА „Автомобилна администрация“, МВР и НАП в районите на ГКПП-тата за контрол на превозите на туристи и лица от нелицензирани превозвачи. Такива проверки ще се извършват и на Летище София и на други места във вътрешността на страната. В ход е и процесът по приемането на промени в Закона за автомобилните превози, където тази тема е застъпена, като се работи и по инкриминирането на тази дейност“, посочи още транспортният ни министър.
По-рано днес на площад „Александър Невски” се състоя поредният протест на движение „Възраждане” с призиви за оставка на правителството.
Преди това на същото мясти се проведе протест на таксиметрови шофьори.
Преди това пък туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна излязоха на протест след месеците на финансова агония заради рестрикциите по време на извънредното положение.
„Нашият протест всъщност е зов за помощ, зов за диалог с правителството и за намиране на решения”, коментира председателят на Национално сдружение Случаен превоз Радка Мандилова.
„Протестираме за втори път е рамките на един месец, тъй като положението в нашия бранш е изключително тежко. Предприятията са във финансов колапс, буквално вече в ситуация на неплатежоспособност от три месеца насам. И искаме подкрепа от държавата, която засега за съжаление не ни чува”, заяви тя.
Mандилова обясни, че техни колеги и партньори туроператори и екскурзоводи също са дошли на протеста пред Министерски съвет.
„Нищо не работи при нас, няма мярка – нито една мярка, която е сработила към момента и просто сме тук, за да ни видят, че съществуваме, че ни има. Не напразно сме се събрали и туроператори, туристически превоз и екскурзоводи, тъй като ние сме едно цяло, едните без другите не могат”, каза Румяна Апостолова./Вести БГ

Още по темата