ББР е дала над половин милиард лева на фирми, свързани с

ББР е дала над половин милиард лева на фирми, свързани с


Българската банка за развитие е отпуснала близо един милиард лева на 8 частни компании. От тях половин милиард лева са дадени на 4 фирми, свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Специална комисия ще влезе в ББР, за да направи пълна ревизия, а Надзорният съвет на ББР ще бъде сменен.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, каза министърът пред bTV.  

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари. Нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговските банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 вероятно имат недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, обясни служебният министър на икономиката.  

Петков обяви, че опитът на двама души от ББР, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от търговски банки. 

По закон ББР трябва да е 100% държавна банка. Но 8 акции са се държали от търговска банка. Според устава, тъй като държавата не е 100% собственик, ако иска министърът на икономиката да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса служебното правителство да смени този надзор.

„Намерихме писмо отпреди година, в което тази търговска банка казва „Ние искаме да дарим тези 8 акции“, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%. Ние приехме тези 8 акции и това ни отвързва ръцете да направим одитите, които искаме и на общо събрание и да назначим хора, които да пазят обществения интерес. Искаме да ограничим устава така, че никой да не може да раздава 1 млрд. на 8 души“, обяви икономическият министър.

Клиент на ББР е и Държавната консолидационна компания, около която също има „много неясноти“ и тя също ще бъде проверена. „Под нея стоят всички държавни компании, които не са свързани с енергетиката. Тя е почти милиардна компания, но няма уеб сайт, не знаем кой я управлява, не знаем отчетите ѝ. Следващата седмица това ще е задачата ми“, посочи Кирил Петков.

Започва състезание на българските търговски представители на Министерство на икономиката, които за 45 дни ще се състезават по между си колко писма за намерение за инвестиции могат да привлекат и колко експортни сделки могат да направят. Те ще бъдат класирани в горните 10% на най-добри аташета, средни 80% и последни 10%, заяви министърът.

По повод уволнението на Десислава Трифонова като директор на Българската агенция, Петков подчерта, че реалните чуждестранните инвестиции у нас от началото на годината са нула.

Още по темата