Висши военни на България и ЕС обсъдиха Черноморския регион

Висши военни на България и ЕС обсъдиха Черноморския регион


Адмирал Емил Ефтимов (вляво) и председателят на Военния комитет на ЕС ген. Клаудио Грациано.

Нарастват рисковете и заплахите за европейската сигурност, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В София той разговаря с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

От думите и на генерал Грациано, и на адмирал Емил Ефтимов стана ясно, че ситуацията в Черно море е била тема на разговорите. Без да навлиза в подробности началникът на отбраната каза: „Наблюдават се все повече рискове и заплахи за европейския ред и сигурност, както и тенденция към нарастване на конфликтите в непосредствена близост до границите на Евросъюза“.

„Необходимо е да продължи съвместната работа по ключови за двете организации проекти, като военната мобилност и взаимодействието при провеждане на мисии и операции в отговор на кризи“, добави той.

Генерал Грациано посочи сложната обстановка и обясни, че е нужно активно ангажиране на страната ни.

„Във времена на пандемия и криза е важно да подчертаем значението на презграничните коридори, като коридор №8, който е важен за поддържането на доставките и транспортирането на критично важни товари, особено важни за военната мобилност в рамките на Европейския съюз. Ситуацията в източния регион остава напрегната, затова трябва да останем ангажирани с осигуряването на нашите общи граници, срещу новите и старите заплахи“, каза той.

Преди дни в Черно море приключи учение „Морски щит 2021“. Сега в момента тактическа група с две корвети провежда съвместни ракетни и артилерийски стрелби и ескорт на кораби.

В ход е учение за откриване и унищожаване на котвени мини и стрелба по въздушна и морска цел, подводни операции.

Генерал Грациано припомни, че страната ни има ключова роля в региона на Западните Балкани. Той благодари и за участието на страната ни в мисии и операции на Европейския съюз.

Генерал Грациано се е срещнал и с вицепремиера и министъра на отбраната в оставка Красимир Каракачанов. По-рано днес адмирал Емил Ефтимов и генерал Клаудио Грациано се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата.

Още по темата