Кмет и лекари зоват хората в Карловско масово да се ваксинират/ВИДЕО/

Кмет и лекари зоват хората в Карловско масово да се ваксинират/ВИДЕО/

Председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров откри пресконференция, в който участие взеха местни медици и кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Темите бяха ходът на ваксинирането срещу Ковид 19 на територията на общината и актуални неща от МБАЛ „Д-р Киро Попов“ и Медицински център I.
Управителят на карловската болница д-р Христо Пелев, управителят на Медицински център I д-р Атанас Юнаков и председателят на Здравната комисия в ОбС и представител на общопрактикуващите лекари д-р Стоянка Делевска дадоха пред обществеността своеобразен отчет как върви до момента ваксинирането.
Д-р Кабаиванов коментира ходът на ваксинационният процес и кандидатстването по проект, финансиран от Оперативна програма Региони в развитие, съвместно с министерство на здравеопазването, което ще даде възможност за реконструкция на помещения в болницата. Ако болницата в Карлово получи финансиране, Инфекциозно отделение и Ковид зона ще бъдат ремонтирани, ще се осигури ново оборудване и телемедицина. Целта е да се използва тази възможност, която е целево финансиране от ЕС на обща стойност за България над 129 милиона лева. До момента са одобрени за разглеждане 10 болници, сред тях е и карловската.
Ваксинирането е изключително важно да се случи и през летните месеци, за да не се допусне нова ковид вълна през септември. То е напълно безплатно за всички, включително и за лицата, които не са здравно осигурени. Все още няма разрешение у нас за прилагане на ваксина срещу ковид за лица под 18 години. Към момента има 3 пациенти в ковид отделението на карловската болница, като преболедувалите коронавирус инфекцията е необходимо също да се ваксинират след 6 месеца.
Около 2000 човека са ваксинираните от началото на имунизацията срещу ковид през месец февруари досега в община Карлово. Няма случай на сериозни странични реакции, бе съобщено по време на брифинга. Гражданите могат да избират между четирите ваксини, които се прилагат в страната.

Още по темата