1965 потвърдени случаи: Облекчаването на мерките не е край на ситуацията

1965 потвърдени случаи: Облекчаването на мерките не е край на ситуацията


1965 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17.00 часа на 10 май.

През днешния ден са доказани още 10 нови случая – в областите: 3 в Разград, 2 в Благоевград, 4 в София и 1 във Видин. Лабораториите продължават да работят.

385 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 58 са в интензивни отделения и клиники.

209 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 957 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1008 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48,6 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 91. В МБАЛ Силистра е починал 72-годишен мъж. Пациентът е бил със злокачествено заболяване и е страдал от сърдечна и белодробна недостатъчност.

По-рано доц. Ангел Кунчев от щаба разкритикува част от хората, тъй като възприели облекчаването на мерките като край на ситуацията. „“Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи“, обясни доц. Кунчев.

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно. „Този, който не спазва правилата и препоръките трябва да бъде наказван“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Той се обяви против масово струпване от 20-30-50 души в заведения, защото според него това неминуемо ще доведе до пламване на нови огнище и налагане на нови рестрикции, предупреди Кунчев.

Още по темата