Той се тъпче, тя дебелее

Той се тъпче, тя дебелее

От всички различия между мъжа и жената най-странно е едно, което на пръв поглед притежават и двамата – метаболизмът. Обикновено с този загадъчен термин се отговаря философски на много недаващи мира въпроси, които общо взето се свеждат до два: Защо той яде като за световно, а не дебелее? Защо тя не слага хапка в устата си дни наред, а не отслабва? Нали и двамата са издънки на рода хомо сапиенс.

Да, но обмяната на веществата е различна. А също и хормоналното устройство, мускулният тонус, дори плътността на костите! И от гледна точка на успеха при отслабването резултатът е в полза на мъжа. Това са част от обясненията на този феномен. Ето и останалите.
Статистката на кантара
Доказано е, че при жените срокът за възстановяване на нормалното тегло е три пъти по-дълъг, отколкото при мъжете.
Ефективността от тренировки при мъжа е много по-висока, и то не защото натоварването е по-голямо, а защото мускулатурата на силния пол е по-отзивчива.
При нетренирания мъж общото тегло на мускутата маса е  повече, отколкото при нетренирана жена. Следователно базовите потребности от калории, както и способността за преработването им също са много по-големи.
Намаляването на мастната тъкан при мъжа става много по- бързо.
Той много по-рядко пълнее “от въздуха“, както се случва при повечето дами, защото в живота му липсват множеството цикли на хормонално пренастройване.
Формулата за здравословното тегло е еднаква за двамата (ръст в сантиметри минус сто е равно на здравословното тегло), но от естетическа гледна точка е несправедлива към жените. Ако мъжът е висок 180 см и тежи 80 кг, изглежда като левент. В същото време жена, висока 160 см и с тегло 60 кг, е далеч от идеала за топмодел.
Дамите хвърлят много повече усилия за поддържане на тялото си. Резултатът обаче често е, че не отслабват. Утехата е, че поне запазват стабилна форма. Мъжът пък обратното – не се замисля за фигурата и здравето си, докато не прехвърли 100 килограма.
Жените са последователни в постигането на оптимално тегло. Мъжете обикновено се подлагат на по-дълготрайна програма за отслабване, ако имат проблеми със здравето. И щом постигнат прилични резултати, зарязват спортния и хранителен режим.
При редовно спортуване мъжът по-бързо постига показателя сила, а жената – издръжливост. Затова в професии или при физическо натоварване, за които се изисква повече  издръжливост и способност за бързо възстановяване на силите жената напълно успешно конкурира мъжа.
Ако двамата започнат диета плюс спортуване, то за месец жената ще свали два килограма, а мъжът – 5-6 кг, при това без особени усилия.
Слабото място на мъжете е способността да усвояват захари. Затова, щом почнат много да налитат на сладко, пълнеят.
Често срещана ситуация е например слабият като върлина глава на семейството да нагъва като фадрома, докато закръглената му половинка жално преглъща далеч от трапезата. Тонове гъсти и питателни супи, пържоли, обилни гарнитури и салати изчезват като в бездънна яма. И въпреки това – нищо, никъде не се лепи! Но в мига, щом към тях се добавят сладкиш и шоколади, няколко литра бира дневно, пасти и торти, обиколката на талията започва застрашително да расте.
The post Той се тъпче, тя дебелее appeared first on Жената днес.

Още по темата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *