ТЕЦ “Република“ в Перник ще е на газ до решаването на проблема с шламохранилището

ТЕЦ “Република“ в Перник ще е на газ до решаването на проблема с шламохранилището


До окончателното решаване на проблема със скъсалата се дига на шламохранилището в Перник ТЕЦ „Република” ще работи на газ. Според министъра на икономиката Емил Караниколов това е единственото решение към момента.

Шламохранилището над квартал „Калкас“ е в експлоатация от около 60 години. В него се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ „Република“. Вероятно стара язва в дигата и падналите през последните дни валежи са сред причините за скъсалата се тази сутрин дига, смятат от „Топлофикация-Перник“, която е собственик на съоръжението.

„Капацитетът на шламохранилището е изчерпан и на око той е запълнен вероятно над 100%”, каза пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. „Следствието е тук, органите на реда са тук. В момента ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол най-малко по отношение на това да се наблюдава това състояние, защото няма как да е станало от днеска за днеска от сутринта. Вероятно е имало някакво оттичане“, посочи той.

Благодарение на взетите мерки от страна на институциите – в Перник освен министър Караниколов бяха и министрите Емил Димитров и Младен Маринов – не се стигна до тежки последици. Няма пострадали хора. Превантивно бяха евакуирани част от живущите в по-ниската част от засегнатия район.

Засега не се налага допълнителна евакуация. Пробивът в дигата е запълнен. Работата по укрепването и заздравяването ѝ продължава. Докато проблемът не бъде решен окончателно, ТЕЦ „Република“ ще работи на газ, за да не се стига до други подобни инциденти.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че в разговор с министрите е станало ясно, че една от последващите стъпки е затварянето и рекултивирането на шламохранилището.

Още по темата