Стокообменът между България и Испания прескочи и границата от два милиарда евро

Стокообменът между България и Испания прескочи и границата от два милиарда евро


Компанията „Рока България“, която произвежда санитарна керамика, е един от големите инвеститори у нас.

Навършиха се 110 години от установяването на дипломатически отношения между България и Испания, съобщиха от външното министерство. „Европа може да излезе по-силна от тази криза. През последните месеци станахме свидетели на множество примери за подкрепа и солидарност. Вярвам, че ще запазим най-доброто от тях“. Това е отбелязала по време на видеоконферентен разговор вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството на Кралство Испания Аранча Гонсалес Лая.

Външните министри на България и Испания са единодушни, че завръщането към нормалния живот трябва да става постепенно, като на всеки етап се взимат предвид рисковете и ползите. Те подчертават и необходимостта от осигуряване на навременна подкрепа от страна на Европейския съюз за възстановяване на икономиките на страните членки, като тя не трябва да бъде за сметка на финансирането на традиционните политики на ЕС.

Заради ситуацията с пандемията предвидените културни събития не могат да бъдат осъществени. Външните министри са изразили надежда, че мероприятията ще могат да бъдат реализирани в скоро време.

Екатерина Захариева е изтъкнала близостта между двата народа. Испанският език заема второ място сред изучаваните чужди езици у нас. Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая е потвърдила, че отношенията между двете страни са отлични и е изразила надежда за засилване на сътрудничество помежду ни.

Преди две години стокообменът между България и Испания прескочи и границата от два милиарда евро. През 2019-а фирмите от двете страни са обменили стоки в обща размер на 2.08 млрд. евро, показват числата от Министерството на икономиката. Износът за Испания се е увеличил с 16.4% и е за 812.9 млн. евро, като заема дял от 2.7% от общия експорт на България. Вносът е намалял с 15.4% и е на стойност 1.2 млрд. евро и с дял от 3.8% в импорта. Търговското ни салдо в последните десет години обаче е отрицателно (-454 млн. евро за миналата година). Испания заема девето място по отношение на износа и осмо място по отношение на вноса.

Испания е сред първите 10 инвеститори в България. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от иберийската страна у нас към началото на тази година са в размер на 1.14 млрд. евро. Десетки са испаските фирми, които имат бизнес у нас, като трябва да отбележим „Керос България“ АД – производство и търговия с керамични изделия, „Рока България“ – производство на санитарна керамика, „Берг Монтана Фитинг“ – производител на металургични изделия, и други. Дузина са проектите, които са подкрепени и от българската държава със сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите.

Добри са отношенията и в областта на туризма. През миналата година България е посетена от 84 054 испански туристи. Испания обаче е дан от звездните дестинации за българите като през 2019-а тя е посетена от 193 700 нашенци.

Сътрудничеството на България с Кралство Испания в областта на туризма е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската икономика и има огромен дял във формирането на БВП на страната.

България участва активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в Испания. Ежегодно българската страна участва в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм.

По данни на Министерството на заетостта и социалната сигурност българската общност в иберийската страна наброява 197 373 души. В Испания функционират 50 български неделни училища.

Още по темата