Проф. Камен Плочев развенча един мит за К-19 и каза кога може да излезем в отпуска

Проф. Камен Плочев развенча един мит за К-19 и каза кога може да излезем в отпуска

Минахме много дълга сага. Убедихме се, че има такова заболяване. Това е сигурно. Знаем, че то е вирусно, че е от групата на коронавирусите. Знаем механизмите, по които се заразяват хората. Не става чрез комари и други животни. Това са неща които ни научихме за 2 месеца. Знаем кои органи засяга вируса. Това каза проф. д-р Камен Плочев в ефира на bTV, коментирайки ситуацията у нас с COVID-19 и какво вече сме научили за вируса до момента. Плочев съобщи нещо притеснително за вируса. „Най-често, при 87% от пациентите имат треска, 46% – суха кашлица, 38% – температура. Болестта няма един уникален симптом. Болестта протича подобно на другите респираторни заболявания“, обясни лекарят. По думите му, другото,което знаем, е как да се пазим.
„Излизането на улицата е въпрос на лична отговорност. Това заболяване е болест на поведението и нашето поведение ще рефлектира върху нашето здраве, Притеснява ме отварянето на молове и детски градини, но въпросът е за кое да се притесняваме повече“, обясни той. Вирусът е устойчив, не трябва да подценяваме и да намаляваме мерките на защита, бе категоричен Плочев. При това той припомни, че с увеличаването на социалните дейности, никой не препоръча да не си мием ръцете или да не мием подовете. Другото нещо, което знаем, е, че заболяването има дълъг инкубационен период. натрупва се, трудно се проследява веригата. „Знаем факторите, които водят до смърт – това са хората с наднормено тегло, в напреднала възраст, с нисък социален статус, диабет, рак, системните заболявания на съединителната тъкан.
Не знаем как вирусът е попаднал в човешката популация. Обвиняваме панголини и прилепи, но това не е известно“, каза още Плочев. Плочев коментира и появата на лекарство или ваксина срещу коварния вирус „Не знаем патогенезата, или знаем само част от нея, как заболяването навлиза, в кои органи, върви ли по кръвта, къде действа по-агресивно в човешкия организъм, затова не знаем накъде точно да насочим мерките. Въпросът е ще има ли специфично лекарство. Такова засега няма. Пробвани са няколко медикамента, но те имат само частичен ефект.
Новото, което излезе миналата седмица, е, че са създадени специфични моноканални антитела, които блокират проникващия рецетор на коронавируса, и на това сигурно ще бъде базирана ваксината, но е възможно да е много скъпа. До сега седем са вече в етап клинични изпитания върху хора. И там е много колебливо. Фалучи, главният вирусолог на САЩ, е много песимистично настроен, Песимизмът идва от това, че ние не знаем патогенезата. Не знаем дали те защитават от втора инфекция“, обясни Плочев.
По думите му, рано е да се каже, дали плазмената терапия работи. „Тя не е нов метод за лечение, тя не може да навреди, може само да помогне. Но нея може да я коментираме , ако имаме 100-200 случаи. На повечето хора с такова лечение, състоянието е добри“, поясни Плочев По думите му към момента не се знае, дали вирусът ще изчезне завинаги, не знаем как ще се развие пандемията.
Според Плочев може да има три варианта за развой на пандемията. Първият е да има постоянно болни. „Може да се получи като сезонно заболяване като грипа. Третият вариант е пиковият – да имаме пикове от нарушаване на социалната дистанция, както стана в Италия. Плочев развенча и митовете, с които се спекулира, около така наречения стаден имунитет. „Това, че ако преболедуват хората, ще се получи групов имунитет не е вярно. Групов имунитет се придобива с появата на ваксина, както е бил при детския паралич и други болести“, обясни той. Плочев направи прогноза, че някъде в края на юни, началото на юни ще може да излезем в отпуска./БЛИЦ

Още по темата