Доналд Туск обяви, че ще се оттегли като председател на ЕНП

Доналд Туск обяви, че ще се оттегли като председател на ЕНП


Бившият президент на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че ще се оттегли като председател на Европейската народна партия (ЕНП), предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Това стана ден след като обяви завръщането си в политиката на Полша като лидер на основната опозиционна партия.

Туск, който в събота стана лидер на либералната „Гражданска платформа“, в чието създаване е участвал, от 2019 г. бе президент на ЕНП – формация, обединяваща дясноцентристки партии в Европа.

На 30 август 2014 г. той бе избран за президент на Европейския съвет. Встъпи в длъжност на 1 декември 2014 г. –  до 30 ноември 2019 г., след което оглави ЕНП.

След оставка на председателя на партията „Гражданска платформа“ Борис Будка председателският пост е поет от Доналд Туск, съобщи вчера след заседание на Националния съвет на „Гражданска платформа“ говорителят на формацията Ян Грабец.

Туск каза, че разговорите за негов наследник начело на ЕНП ще започнат наесен.

„Формално, разбира се, мога да оглавявам партията…, както и ЕНП“, заяви Туск пред репортери във Варшава.

„Но, както казах, моето намерение е да съм 100%, не 90% или 80%, ангажиран с дейността в Полша, така че вече информирах моите партньори, премиери и президенти от Европейската народна партия, че взех решение да се върна в полската политика“, добави той.

Още по темата