Природното чудо „бабини зъби“ – за него и нея

Природното чудо „бабини зъби“ – за него и нея

Шансът да сте попадали поне веднъж на наименованието  Трибестан – търговското наименование на Трибулус Терестрис е доста голям, а ако не сте, то това е идеална възможност да се запознаете с природното чудо наречено бабини зъби.

В тази статия ще разгледаме подробно какво представлява, как работи,  здравословни ползи от приема му, възможни странични ефекти, препоръчителен прием, цени и мнения за трибестан.
Какво точно представлява Трибулус Терестрис?
Трибулус терестрис е едногодишно тревисто растение, което е известно в традиционната българска медицина с името „Бабини зъби“. Билката дава плод, съставен от пет остри ореха, наподобяващи главата на коза или бик, откъдето произлизат и различните ѝ наименования. В други части на света може да се срещне под името котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла.
Коренът и плодът имат най-високо съдържание на активни съставки – сапонини, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и големи количества витамин C.
Видове Трибулус Терестрис
Видовете Трибулус Терестрис се разделят от географското разположение, в което се срещат. С най-високо съдържание на активни съставки- сапонини се счита българския, турския и македонския вариант на билката. Обратно, формулата на билката от Индия, Китай и Виетнам показват значително по-ниски концентрации.
Действие
Както отбелязахме Трибулусът е богат на сапонини, които са производни метаболитни вещества в растенията. Те са сложно устроени съединения, които са получени от глюкоза. Сапонините в бабините зъби са базирани на стероидния си скелет и затова ги наричат стероидни сапонини.
Действието и приложението на билката се дължи предимно на сапониновия състав – по-специално съединението протодиосцин. Той е най-активният сапонин в трибулуса и е доказано, че има свойства за покачване на чиста мускулна маса. В организма той се метаболизира до дехидроепиандростерон, който е предшественикът на тестостерона в нашето тяло.
Основният механизъм на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените регулира женския полов хормон – естроген.
От другите активни вещества в трибулуса, фенолите съставляват около 18% от водния екстракт, а количеството витамин C достига до 900 мг. на 100 гр. от билката, което допринася с антиоксидантни свойства.
Трибестан: Трибулус Терестрис повишава нивата на Тестостерон. Маркетингов трик или реалност?

Трибулусът помага непряко на организма да произвежда повече тестостерон.
Това се случва чрез стимулиране на лутеинизиращия хормон.
Активните субстанции на Трибулус Терестрис, наречени стероидни сапонини, са главни отговорници за промяната в тестостероновите нива, които влияят на либидото.
Чрез стимулирането на лутеинизиращия хормон, нивото на тестостерона се увеличава, а от там и положителното въздействие върху тонуса на човек, мускулната маса и сексуалната активност / либидо.
Важно е да се отбележи, че поддържането на повече мускулна маса е свързано и с по-ефективно изгаряне на мазнини от тялото, дори в покой.
Доказани здравословни ползи при прием на Трибестан / Трибулус
Подобно на повечето билки и бабините зъби притежават цял комплекс от биоактивни вещества, които могат да въздействат благоприятно на много процеси в тялото. Подходяща е както за самостоятелен прием, така и в комбинация с други лечебни растения или хранителни добавки.
Повишава либидото и сексуалната функция
Основната здравословна полза, с която е известна билката, е че подобрява либидото, както при мъжете, така и при жените. Отразява се благоприятно на репродуктивната функция и при двата пола – подобрява качеството на спермата при мъжете и предотвратява образуването на кисти на яйчниците при жените.
Помага при еректилна дисфункция
Основната част на Бабини зъби, която помага при еректилна дисфункция е съединението протодиосцин. То повишава нивата на DHEA (дехидроепиандростерон) в мъжкото тяло. При мъже с този проблем са установени значително по-ниски нива на хормона. Някои изследвания показват, че протодиосцинът, извлечен от Бабини зъби, повишава естествените нива на DHEA, необходими за постигнето на силна ерекция.
Помага при безплодие
Безплодието е глобален проблем, който засяга 8 – 12% от двойките по света. Ниският брой на сперматозоидите и лошото качество на спермата представляват ~90% от случаите на мъжки стерилитет. Причините за това проблемно състояние могат да бъдат много, като започнем от заболявания на сърдечно-съдово ниво, проблеми с обмяната на веществата, неврологични проблеми, стрес, преумора и много др.
Трибулус Терестрис се използва за лечение на безплодие, тъй като е доказано, че повишава концентрацията на сперматозоидите чрез увеличаване на броя им, както и за лечение на нарушена импотентност.
Въвеждането на упражнения или любим спорт 3-4 пъти в седмицата, може значително да засили действието на трибестана.
Има диуретични свойства
Доказано е, че Трибулус Терестрис действа като естествен диуретик. Той стимулира отделянето на урина, което подпомага пречистването на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб и уретрата от натрупаните токсични вещества.
Естествените диуретици спомагат за облекчаване при подуване на корема, понижаване на кръвното налягане и засилване на естествената способност на тялото да филтрира и изхвърля токсините през отделителната система.
Подобрява сърдечносъдовата система
Приемът на бабини зъби нормализира кръвното налягане и спомага за предпазване от хипертонични пристъпи.
Билката може да играе важна роля за сърдечно-съдовата система и по-специално при нарушена обмяна на липидите в кръвта.
Така се намалява лошият холестерол, предотвратява се образуването на плаки в кръвоносните съдове и се спомага за по-бързото изгаряне на мазнини.
Подпомага здравето на черния дроб

Смята се, че хранителни добавки с билкови компоненти от бабини зъби предпазват черния дроб от заболявания, съдействат за пречистването му и възпират отлагането на мазнини и появата на т.н. чернодробна стеатоза.
В китайската медицина от трибулус се приготвя тоник, който стимулира чернодробните функции и подкрепя работата на органа за изхвърляне на токсини.
Ползи от прием на Трибулус Терестрис или Бабини зъби при жени

Освен гореспоменатите примери, полза от билката могат да имат дами, изпитващи хормонални промени, които идват с напредването на възрастта.
Понижените количества тестостерон при жените се свързват с повишен риск от заболявания, като остеопороза и фрактури на костите и водят до дисбаланс и на други хормони.
Смята се, че билката помага за регулирането на нередовна, оскъдна или болезнена менструация.

 

Интересен факт: Въпреки че тестостеронът е известен като мъжки полов хормон, а естрогенът като женски – и двата вида присъстват, при мъже и при жени.

Балансът между мъжки и женски хормони е изключително важен и за двата пола, за да може телата ни да функционират правилно.
Странични ефекти
В препоръчителните дневни дози приемът на качествен трибулус е безопасен, като не се наблюдават крайни нежелани ефекти или токсичност. В различни научни изследвания са отбелязани няколко странични признака, които могат да се проявят. Те включват:
Фотосенсибилизация – засилване риска от слънчево изгаряне. Това важи предимно за хора с много светъл цвят на кожата. При употреба на слънцезащитни продукти, рискът е минимален;
Кръвно налягане – Може да се наблюдава минимално понижаване;
Бременни жени – Не бива да се използва от бременни жени, тъй като може да доведе до усложнения при развитието на плода;
Алергични реакции – Като всяко растение, билката Бабини зъби може да предизвика алергични реакции при хора, които имат непоносимост. Прием на хранителна добавка с трибестан е много по-безопасен вариант, спрямо самостоятелно приготвяне и приемане на билката;
Специфични заболявания – При мъже с увеличена простата или наличие на рак, приемът може да влоши състоянието. Необходима е консултация с вещо лице преди прием.
Трибестан и алкохол
Комбинирането на хранителна добавка с трибестан и алкохол ще увеличи за кратко сексуалното желание, но в дългосрочен план ще редуцира ценни здравословни ползи и резултати.
Комбинацията може да понижи кръвно налягане, да дехидратира организма и да се получи замайване или главоболие.
Накратко: Странични ефекти, които се наблюдават при прием на алкохол може да се засилят когато се комбинира с трибестан / трибулус.
Същото важи и когато се комбинира с хранителни добавки за изгаряне на мазнини или покачване на мускулна маса: Трибестан има свойството да подсили ефекта.
 
Ако публикацията Природното чудо „бабини зъби“ – за него и нея Ви допада – споделете я с вашите приятели в социалната мрежа..

Още по темата