На 15 юли топлофикациите обявяват колко пари ще ни върнат заради поевтиняването на газа

На 15 юли топлофикациите обявяват колко пари ще ни върнат заради поевтиняването на газа


На 15 юли топлофикациите на природен газ трябва да обявят сумите, които ще възстановят на абонатите заради поевтиняването на синьото гориво с 40 на сто. Това ще стане със задна дата от август миналата година да края на март 2020 чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ще има връщане на пари, но не под формата на средства, а чрез прихващане във фактурите, обясни Иванов.

Става въпрос за 65 млн. надвзети от топлофикациите в страната заради разликата в цената на природния газ, която поевтиня със задна дата от август миналата година, но през последните 8 месеца отоплителен сезон тя беше фактурирана по високите си ставки. Само „Топлофикация-София“ е надвзела 48 млн. лева.

В следващите три дни всички топлофикационни дружества трябва да подадат своите отчети в КЕВР за това каква топлинна енергия и какво количество са произвели. На тази база в 7-седмичен срок от регулатора ще изчислят точно какви средства ще ни бъдат върнати.

За абонатите на прогнозен отчет, които са 94% от всички потребители, това ще стане в изравнителните сметки, които трябва да са готови в средата на юли. Има и нов срок за обжалване, който е в края на август. „При представянето на изравнителната сметка на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца“, съобщи Иванов.

 

Още по темата