„Луфтханза“ договори с германското правителство спасителен план от 9 милиарда евро

„Луфтханза“ договори с германското правителство спасителен план от 9 милиарда евро


„Луфтханза“ и германското правителство постигнаха споразумение за спасителен план от 9 милиарда евро, според който държавата ще стане най-големият акционер в компанията с дял от 20 процента, потвърдиха днес двете страни, цитирани от Франс прес.

Мерките, които трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, уточни „Луфтханза“ в комюнике.

Министерството на икономиката в Берлин обяви, че правителството получава две места в надзорния съвет на компанията, допълва Ройтерс. Ще бъдат наложени големи ограничения върху заплатите на директорите и мениджърите.

Авиокомпанията се е ангажирала и с цели за устойчиво развитие, включително обновяване на флотилията.

Икономическото министерство коментира, че стабилизационният пакет отразява нуждите на „Луфтханза“ и нуждите на данъкоплатците и служителите.

Авиокомпанията е изправена пред най-голямата финансова криза в историята си заради пандемията, която наложи около 90 процента от самолетите й да останат на земята. В даден момент загубите й достигнаха около 800 милиона евро месечно.

Акциите на Луфтханза скочиха с близо 6 на сто след постигането на споразумение, информира Ройтерс. 

Още по темата