Кметът на община Хисаря пред ПБ Новинар: Има масови съкращения от хотелите и бум на безработни в Бюрото по труда/ВИДЕО/

Кметът на община Хисаря пред ПБ Новинар: Има масови съкращения от хотелите и бум на безработни в Бюрото по труда/ВИДЕО/

200 души са били освободени от работа в хотел „Аугуста“. Дни преди това от винарната в Старосел, както и от хотел Сана Спа. Останалите хотели са пуснали работниците си в платен или неплатен отпуск, но вероятно те и ресторантьорите ще предприемат същите стъпки. Има бум на безработните, които са се записали в Бюрото по труда. Тази притеснителна, но очаквана новина съобщи в интервю за ПБ Новинар кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева.
Самата тя е предприела мерки в тази насока. До момента са съкратени 20 души от дейностите, които не работят. Ганева каза, че силно се надява да не се налага да освобождава още хора, но това ще зависи от края на пандемията и колко бързо ще приключи тя. Към момента ще бъде предложено на служителите на общината да излизат по няколко дни в неплатен отпуск.
Хисаря се крепи основно на туристическия бизнес, а той не работи в момента. Поради тази причина общината няма никакви приходи. Ще се наложи да не бъдат провеждани редица културни събибития, няма да се изпълнят и обекти, заложени в инвестиционната програма, които трябваше да се финансират от собствени приходи. Ще отпаднат и обекти, които са по различни мерки и се финансират от държавата, но ще бъдат изпълнявани с целева субсидия.
Чреаз ПБ Новинар инж. Ганева призовава гражданите да останат вкъщи. „Най-важно е здравето на хората. Нека всички заедно да бъдем отговорни, за да имаме колкото може по-малки щети, нанесени от коронавируса“, каза още кметът.

Още по темата