Извънредно: Ветото на президента мина в парламента

Извънредно: Ветото на президента мина в парламента

Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за извънредното положение – за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти мина в парламента. При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха спорните текстове със 118 гласа, само 14 гласуваха „за“ тях, а 56 се въздържаха, пише „24 часа“.
Депутатите се събраха извънредно днес, след като вчера Радев обяви, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите му са, че някои от текстовете няма да важат само в извънредното положение заради начина, по който са записани, нарушава се правото на свободно слово. А в текстовете за ограничаване на спекулата няма легална дефиниция за това какво са „необосновано ниско цени“ и как се разграничават те от времето, в което няма извънредно положение. По-рано депутатите подкрепиха единодушно ветото на извънредно заседание на правната комисия, а преди малко го гласуваха и в пленарната зала. Така двата текста от закона, който бе приет окончателно миналата седмица в петък, няма да важат.
Ззаседанието в пленарната зала продължи малко над два часа, а ня няколко пъти депутатите се разпалиха в спорове. Чуха се обвинения в опити да се политизира извънредното положение, а народните предтавители Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП получиха забележка и наказание от председателката на НС Цвета Караянчева за острия си език.
„Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безотговорно и се е занимавала с терористичните ви и болшевишките ви интереси.“ За тези си думи Гърневски получи наказанието си.
Стигна се дори до рецитиране на политически стихове от страна на Александър Симов от БСП, а след това се изпадна в поредица от лични обяснения.
„Ние не излязохме в грипна ваканция, за да покажем единство пред българския народ и да вдъхнем кураж на всички. Не успяваме да покажем това днес“, каза Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ и призова за разумен тон и смирение.
„Миналата седмица на петък 13-и се случи нещо историческо и аз се гордеех, че успяхме да постигнем нещо заедно в името на българските граждани. Много ми се иска днес като излезем всеки да помисли отстрани какъв сигнал подава парламентът към обществото. Искам да ви кажа, че съвесем не е добър. Хората започнаха да са по-солидарни отколкото са били някога. А ние какво постигаме с тези караници? Днес може само да ме е срам. Сега е най-важното да запазим здравето на българските граждани“, каза от трибуната депутатът от управляващите Александър Ненков.
От ВМРО пък поискаха от партия „Воля“ да присъстват на заседанието. „Цяла парламентарна група да не е ангажирана с проблемите на България, не е допустимо. Нямам против пак да присъстват по дъждобрани“, каза депутатът Юлиан Ангелов.
Работата на депутатите по спорните текстове започна още от днес сутринта в 9 часа, когато заседава правната комисия към НС. Изненадващо бързо и с консенсус премина заседанието. За 20 минути народните предствители се съгласиха с ветото на президента и обещаха да внесат по-разумни текстове, които да заменят спорните./Вестник Марица

Още по темата