Горанов заговори за пари отсече: Дайте не истерясваме

Горанов заговори за пари отсече: Дайте не истерясваме

Държавата ще приложи финансова инжекция за фирмите, засегнати от кризата с коронавируса. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния брифинг в Министерския съвет. „Не сме създали социалната си система по повод на кризата. Имаме доста модерна социална система. Следващите дни правителството ще одобри програмата, в която се предвижда подпомагане на търговците в нужда вследствие на ограниченията от епидемията. Те могат да получат помощ от 60 на сто от заплатата на служителите“, каза финансовият министър.
„Другото са портфейлните гаранции – около 2 милиарда портфейл, и тези 200 милиона, които са свързани с отпускането на негарантирани и необезпечени кредити на хората, които са в принудителен отпуск. На всеки такъв засегнат, който е в неплатен отпуск, чрез търговските банки, може да се осигури 1500 лева кредит. Не е задължително да взима такъв кредит, разбира се“, подчерта Горанов.
„Това ще става чрез търговската банка чрез гаранция на ББР“, поясни той. „ДДС е краен прехвърляем данък, в този смисъл всеки бизнес, който претендира да не го плаща, взима от пенсиите на хората“, заяви Горанов. Той поясни, че правителството има ежедневен контакт с търговските банки, за да се работи в подкрепа на физическите лица. „Няма да се налага масово предоговаряне и масово плащане на таксите“, обясни още финансовият министър. Той подчерта, че държавата ще подкрепи бизнеса, като дава възможност да покрие 60% от възнагражденията на работещия, за да не бъде освободен от работа заради кризата с COVID-19.
„Никой анархично да не си изпълнява задълженията по повод кризата. Има сектори, които ще получат предимства, но и такива, които ще трябва да изчакат. Моля ви се, от една седмица сме в криза! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки. Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от служител“, коментира още Горанов. Горанов допълни, че „ако е необходима капитализация на ББР, няма да спрем до тук“.
Банката ще бъде укрепена и с „допълнителен административен капацитет, също и на ръководно ниво“, за да може да изпълни програмата. Именно за „7-8 седмици“ се надява и Горанов, че ще премине кризата, като предупреди бизнесът да не уволнява с лека ръка служители, които „до вчера е търсил с лупа“. БЛИЦ припомня, че преди това премиерът Бойко Борисов обяви икономическите мерки, с които ще преживеем по време на извънредното положение. Редом с това министър-председателят обяви и страхотна новина, свързана с България./БЛИЦ

Още по темата